EXCLUSIV  Stella Ronner-Grubačić, discurs menit să facă istorie. Mesaj puternic pentru România

Joi după-amiază, la hotelul Hilton din București, doamna Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Olandei în România, a participat la aniversarea a 51 de ani a regelui olandez Willem-Alexander. 

La recepția oferită de ambasadă, a participat vicepremierul Ana Birchall, dar și alte numeroase personalități ale lumii politice, economice și culturale de la București. Cu această ocazie, doamna ambasador Grubačić a susținut unul dintre cele mai frumoase discursuri rostite vreodată de un diplomat străin acreditat la București. O excepțională alăturare de fapte istorice, împletite cu realitatea de astăzi, un text care dă un mesaj puternic României. Pentru că discursul doamnei ambasador merită să facă istorie, într-o perioadă în care România este pusă pe coji de nucă de unele mari state europene, redăm în cele de mai jos discursul doamnei Grubačić. (Bogdan Chirieac)

"Sărbătorim ziua de naștere a regelui Willem-Alexander. Vorbind despre zilele de naștere, ar trebui să menționez, bineînțeles, că România își are și ea ziua de naștere, una foarte specială de altfel. În 1918, cu exact 100 de ani în urmă, s-a încheiat Marea Unire, marcând astfel formarea statului român modern. Acesta este motivul pentru care 2018 a fost declarat oficial "Anul Centenarului" de către Guvernul României.

Ceremonia de semnare a avut loc la Alba Iulia, orașul a cărei cetate în formă de stea nu numai că a fost restaurată atât de frumos, dar poate fi, de asemenea, înconjurată cu bicicleta. Am făcut acest lucru în urmă cu câteva săptămâni, cu ocazia unei vizite pe care am avut-o acolo. Cu această ocazie, am descoperit alte secrete turistice ale României: orașul medieval Sighișoara, Castelul Corvinilor, construit de prințul Iancu de Hunedoara, minele de sare de la Turda. Toate acestea se adaugă la ceea ce am descoperit în anii anteriori șederii mele în România, precum pelicanii din Delta Dunării sau valurile spectaculoase ale Mării Negre, care accelerează bătăile inimii oricărui olandez. Suntem, în fond, o națiune maritimă", a spus Stella Ronner-Grubačić.

Teren comun

"În diplomație, este vorba adesea despre relațiile bilaterale și stabilirea contactelor oficiale între politicienii noștri, membri ai guvernului, dar și despre legăturile la nivelurile administrației centrale și locale, precum și la cel mai înalt nivel politic. Avem vizite oficiale, organizăm întâlniri de lucru și schimbăm puncte de vedere în domenii variate. Este un aspect foarte important. Nu putem trece cu vederea faptul că România și Olanda au o istorie diferită, un patrimoniu cultural diferit, dar și că cele două țări sunt poziționate în locuri diferite ale Europei. Prin urmare, nu este de mirare că, uneori, avem puncte de vedere diferite asupra problemelor. Dar suntem aliați în NATO și parteneri ai UE. Avem un interes comun în ceea ce privește asigurarea securității în țările noastre și în alte părți ale lumii, în susținerea valorilor pe care le-am angajat și transformarea UE într-o zonă de prosperitate, siguranță, stabilitate și bunăstare pentru toți cetățenii. În acest context, trebuie să căutăm un teren comun. Evident, asta face ca viața ambasadorului olandez în România să fie extrem de interesantă, plină de satisfacții și, uneori, de provocări", a declarat Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Olandei în România.

Responsabilitate pentru România

La data de 1 ianuarie 2019, România va prelua președinția Consiliului European. "Reprezintă o mare responsabilitate pentru România și liderii acestei țări. Bineînțeles, România poate conta pe sprijinul partenerilor săi din UE", a precizat ambasadorul Olandei în România.

Continuarea cooperării

"Aștept cu nerăbdare continuarea cooperării cu interlocutorii noștri români privind toate aceste aspecte. Guvernul României, pentru prima dată în istoria sa, are o femeie în funcția de prim-ministru. Am avut ocazia nu numai să mă întâlnesc în ocazii diferite cu doamna premier, ci și să cunosc multe alte femei puternice cu poziții de conducere în această țară. Una dintre aceste femei este chiar aici cu mine, dar înainte de a-i da cuvântul, sunt trei persoane pe care aș vrea să le menționez: una este, desigur, mama mea, fără de care nu aș fi aici. M-a învățat tot ce aveam nevoie să știu pentru a ajunge unde sunt. Celelalte două persoane sunt soțul și fiul meu. M-au susținut, fiind lângă mine și în momentele mai grele. Braca, Luka, nu aș fi ajuns aici fără voi", a spus ambasadorul Olandei, care i-a oferit ulterior cuvântul Anei Birchall, vicepreședinte responsabil pentru parteneriatele strategice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel