Sorin Paveliu, inițiatorul ”Legii Paveliu” care permite pacineților să ceară banii pe care i-au cheltuit pe un tratament, suține că în cazul românului care a murit din caza că autoritățile au refuzat să-i respecte un drept garantat de lege ar trebui găsit un vinovat clar și că statul ar trebui să facă o anchetă.
”Au trecut 6-7 ani de când cazul a fost rezolvat în instanța din România, care a hotărât că pacientului trebuie să i se returneze banii. Autoritățile au decis, în mod inuman să nu pună în practică hotărârea.”, a spus Paveliu, pentru De Ce News.
Ştefan Panaitescu s-a născut în 1944 şi locuia în Aleşd, judeţul Bihor. A murit de cancer în decembrie 2006, din cauza imposibilităţii de a-şi cumpăra medicamente şi din cauza refuzului autorităţilor medicale de a recunoaşte dreptul la tratament gratuit. El a dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), proces care a fost continuat de fiul său, Alexandru Panaitescu.
CEDO i-a dat câştig de cauză şi a decis ca autorităţile române trebuie să plătească daune de 20.000 de euro, reţinând că în acest caz, potrivit Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, lui Ştefan Panaitescu i-a fost încălcat dreptul la viaţă.
Sorin Paveliu susține că după ce statul plătește daunele morale, ar trebui să se găsească vinovatul.
”Eu țin foarte mult la această idee. Nu putem plătii cu toții aceaste daune. Statul ar trebui să găsească un vinovat clar pentru ceea ce s-a întâmplat și să-l pună să plătească acești bani. Dacă statul nu are bani, poate modifica cadrul legal, dar nu privează pacienții de un drept garanat prin lege. Marea problemă a sistemului sanitar este iresponsabilitatea”, a mai spus el
Citește și: Statul român, condamnat la CEDO pentru încălcarea dreptului la viață al unui bolnav
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu