Soluția după decizia CCR! Cine va face interceptările în locul SRI

Curtea Constituțională a decis că SRI nu mai poate face interceptări pentru că nu este organ de anchetă. În acest context, parlamentarii trebuie să precizeze în Lege care sunt instituțiile abilitate.

În presă s-au vehiculat mai multe ipoteze: polițiști de la DIPI, procurorii, DNA.

Din surse parlamentare, DC News a aflat că se pregătește, ca soluție, un proiect legislativ de înființare a unei instituții independente care să se ocupe de supravegherea tehnică și de interceptările folosite în Justiție. Astfel, se va propune înființarea unei Autorități Naționale care să facă interceptările, cel mai probabil sub control parlamentar. Modelul ales este cel german.

Decizia CCR privind supravegherea tehnică

SRI nu mai poate face interceptări în dosare penale, precizează Curtea Constituţională, pentru că nu este organ de urmărire penală. Decizia se aplică inclusiv dosarelor aflate în curs de soluţionare.

„Aceasta înseamnă că, pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-de, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată", precizează judecătorii constituționali.

„Dispoziţiile Codului de procedură penală nu precizează exact care sunt organele care intră în categoria „altor organe specializate ale statului", dar care, totuşi, pot efectua supravegherea tehnică, conform art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, alături de procuror, de organele de cercetare penală şi de lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei. Se susţine că sintagma criticată dă posibilitatea Serviciului Român de Informaţii să efectueze acte de procedură în cadrul procesului penal, prin interceptarea şi înregistrarea de convorbiri în cauzele penale. Se arată că aceste serviciile secrete ale statului nu sunt organe de urmărire sau de cercetare penală, nefiind prevăzute, ca atare, în Codul de procedură penală", se mai arată în motivare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel