SFÂNTUL GHEORGHE 23 aprilie. SUPERSTIȚII: Ziua în care NU ai voie să faci un lucru banal

Sfantul Gheorghe ucigand   balaurul
Sfantul Gheorghe ucigand balaurul

SFÂNTUL GHEORGHE 23 aprilie. Obiceiuri. Sfântul Gheorghe este sărbătorit luni, 23 aprilie. În această zi, pentru a avea noroc, oamenii țin cont de anumite obiceiuri și tradiții. Rânduielile de Sfântul Gheorghe, 23 aprilie, diferă în funcție de zona României din care proveniți.

SFÂNTUL GHEORGHE 23 aprilie. Obiceiuri. Pe data de 23 aprilie creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În tradiția populară, mai este întâlnit ca Sân-George sau Sângeorz, patronul naturii înverzite și al vegetației.

SFÂNTUL GHEORGHE 23 aprilie. Obiceiuri. Biserica Ortodoxă şi Biserica Romano Catolică îl sărbătoresc, pe 23 aprilie, pe Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Considerat cavaler al creștinătății, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este printre puținii sfinți al căror trup nu a fost împărțit, după moartea sa, în moaște în lumea întreagă. În popor, ziua Sfântului Gheorghe marchează începutul anului pastoral.

SFÂNTUL GHEORGHE 23 aprilie. Obiceiuri. Sfântul Gheorghe este, potrivit canoanelor Bisericii, cel de-al doilea stâlp calendaristic, alături de Sfântul Dumitru.

SFÂNTUL GHEORGHE 23 aprilie. Obiceiuri. În legendele populare Sfântul Gheorghe este „străjer al timpului", lui îi sunt încredințate cheile vremii și, la porunca sa, se închide și se deschide anotimpul cald. Dat fiind faptul că începutul sezonului cald coincide în calendarul popular cu debutul sezonului pastoral, Sfântul Gheorghe are în cultura populară și atributul de patron al păstorilor.

Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe

SFÂNTUL GHEORGHE 23 aprilie. Obiceiuri. În ziua Sfântului Gheorghe, creștinii pun la porțile caselor crenguțe de fag sau iarbă verde pentru a avea un an roditor.

SFÂNTUL GHEORGHE 23 aprilie. Obiceiuri. Ramurile verzi sunt păstrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri împotriva bolilor.

[citeste si]

SFÂNTUL GHEORGHE 23 aprilie. Obiceiuri. O altă supersiție legată de această sărbătoare spune că de Sfântul Gheorghe nu este bine să dormi, pentru că vei lua somnul mieilor și vei fi adormit tot anul.

SFÂNTUL GHEORGHE 23 aprilie. Obiceiuri. Urzicatul este un alt obicei practicat de Sfântul Gheorghe. Există convingerea că prin urzicat oamenii vor fi mai ageri, mai harnici și sănătoși în anotimpul cald ce urmează să înceapă.

SFÂNTUL GHEORGHE 23 aprilie. Obiceiuri. Tot în această zi, o altă superstiție spune că dacă te duci pe malul apei, stai culcat pe burtă și se întâmplă să vezi un pește, ai noroc tot anul.

SFÂNTUL GHEORGHE 23 aprilie. Obiceiuri. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, născut în Capadocia, din părinti creştini, a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Diocleţian. Datorită calităţilor sale, ajunge în slujba împăratului, ca militar, şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor, începute în anul 303.

SFÂNTUL GHEORGHE 23 aprilie. Obiceiuri. Sfântul Gheorghe îşi mărturiseşte credinţa în Histos şi va fi întemniţat, din cauza convingerilor sale. În încercarea de a-l abate de la credinţa sa, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie, care rămâne ziua sa de prăznuire.

SFÂNTUL GHEORGHE 23 aprilie. Obiceiuri. În iconografie, el apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur – ipostază ce ilustrează o legendă în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, care era terorizată de un balaur. În unele icoane Sfântul Gheorghe apare însoţit de alţi doi sfinţi militari, Theodor-Tiron şi Dimitrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel