Secretele unui somn odihnitor. Mituri și adevăruri

Foto Ilustrativ/Pexels Andrea Piacquadio
Foto Ilustrativ/Pexels Andrea Piacquadio

Știm să dormim bine? Studiile arată că majoritatea dintre noi practicăm obiceiuri proaste de somn fară să știm asta. Acest lucru poate duce la consecințe grave asupra sănătății.

Dacă stai întins în pat suficient de mult, vei adormi?

Este un mit. Să stai în pat, chiar și cu ochii închiși, mai mult de 15 până la 20 de minute este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poți face, deoarece îți va antrena creierul să asocieze patul cu lipsa de somn. Poate duce la insomnie cronică, a declarat Michael Grandner, psiholog clinician și expert în somn, pentru CNN într-un interviu anterior.

Nu ar trebui să vă verificați smartphone-ul dacă vă treziți noaptea

Este adevărat. Interzicerea smartphone-urilor (sau a oricărui dispozitiv electric care emite lumină albastră) din dormitor cu aproximativ o oră înainte de culcare și pe tot parcursul nopții este o necesitate pentru un somn bun, spun experții. Lumina îi spune corpului să înceteze să mai producă melatonină, ajutorul natural al somnului, iar studiile au arătat că lumina albastră este deosebit de toxică pentru somn.

Nu ar trebui să-ți lași câinele sau pisica să doarmă în patul tău

Depinde. Nu cu mult timp în urmă, răspunsul oricărui expert în somn ar fi fost un nu definitiv. Dar astăzi, unii experți văd beneficiile îmbrățișării în pat cu o persoană iubită cu blană, cel puțin pentru un grup select de oameni.

„Animalele de companie revin”, a spus medicul specialist în somn, Dr. Raj Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la Keck School of Medicine de la Universitatea din California de Sud, potrivit publicației CNN.

 „Pentru persoanele cu anxietate, depresie sau stres post-traumatic, a avea un prieten de pat poate fi util în stimularea somnului.”Și copiii pot dormi la fel de bine cu un animal de companie care îi însoțește, au arătat studiile. Însă oamenii care au somn ușor pot găsi somnul perturbat de prea multe „minitreziri”, care pot fi dăunătoare sănătății. În aceste cazuri, proprietarii de animale de companie pot descoperi că trebuie să țină animalele de companie pe podea noaptea sau să le interzică complet din dormitor”.

Exercițiul fizic făcut seara va perturba somnul

Acesta este un mit care era un adevăr „în vremurile de demult”, a spus Dasgupta.

„Acum, datele arată că exercițiile fizice ajută la reducerea stresului, ceea ce ajută la somn”, a spus el. „Datele despre a nu face exerciții pe timp de noapte sunt atunci când faci antrenamente extreme, cum ar fi exercițiile de tip sportiv olimpic”.

Persoanele care au făcut mișcare timp de 35 de minute chiar înainte de culcare au dormit la fel de bine ca și în nopțile în care nu au făcut deloc mișcare, a constatat un studiu din 2011.

Recuperăm cu somnul de weekend

Total fals. Din păcate, știința spune că greșim. S-ar putea să ne simțim mai bine după ce dormim într-o sâmbătă sau duminică dimineața, dar va fi în detrimentul sănătății noastre generale de somn, spun experții. 

Schimbându-ți ora de trezire și ora de culcare în weekend (sau de la o zi la alta), ritmurile tale de somn nu sunt previzibile, ceea ce poate altera ritmul circadian al corpului.

„Vrei să construiești un ritm de încredere, la fel ca toboșarul care numără ritmul pentru trupă”, a spus Grandner. „Prin controlul când te trezești și te culci, dai ritmul”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel