Ministerul Transporturilor vine cu noi precizări prind folosirea anvelopelor de iarnă. Astfel, amenda pentru şoferii care blochează drumurile din cauza maşinilor nedotate cu anvelope de iarnă este de 5.000-8.000 de lei, a precizat, joi, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). Reprezentanţii MTI au mai menţionat că anvelopele de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau cele care au înălţimea profilului mai mică de 4 mm nu sunt recomandate.
"Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, alături de Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi Regia Autonomă "Registrul Auto Român" (RAR), informează că începând cu data de 1 noiembrie 2011 intră în vigoare prevederile OG 5/2011 privind obligativitatea dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate atunci când circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Reamintim că noua legislaţie a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 80, în data de 31 ianuarie a.c., asigurându-se astfel o perioadă de timp de 9 luni pentru ca cei vizaţi de noua legislaţie să intre în conformitate", se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.
Ministerul Transporturilor spune că "scopul primordial" al noii legislaţii este creşterea gradului de siguranţă pe drumurile publice pe timp de iarnă şi reducerea numărului de victime omeneşti ca urmare a echipării necorespunzătoare a autovehiculelor pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Conform art. IV din Ordonanţă OG nr.5/2011, prevederile cu privire la obligativitatea dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate atunci când circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei intră în vigoare de la 1 noiembrie 2011, iar legiuitorul nu a prevăzut în mod expres un interval de timp în care autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă, ci doar în cazurile mai sus menţionate (drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei).
În concluzie, dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate nu depinde de o anumită perioadă de timp, ci de condiţiile meteo, şi anume drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Ministerul Transporturilor precizează că un conducător auto trebuie să achiziţioneze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR în cartea de identitate a vehiculului şi care poartă marcajul M+S (sau M.S, sau M&S). "Nu se recomandă anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm", precizează oficialii MTI.
Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Transporturilor apreciază că "verificarea anvelopelor de către inspectorii ARR/RAR poate dura cel mult 15 minute, fără a se verifica integral starea tehnică a autovehiculului".
Anvelopele denumite comercial "all seasons" sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), conform Directivei Consiliului 92/23/CE privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54.
"În cazul autovehiculelor cu masa totalã maximã autorizatã mai mică de 3,5 tone sau cu maxim 9 locuri pe scaune, inclusiv conducătorul auto, sancţiunea pentru nerespectarea prevederilor legale se aplică conducătorului auto de către reprezentanţii Poliţiei Rutiere, conform OUG nr.195/2002, valoarea amenzii fiind de 600 - 1400 lei şi se face venit integral la bugetele locale", precizează oficialii de la Transporturi.
În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi a autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, sancţiunea pentru nerespectarea prevederilor legale se aplică după caz operatorilor de transport/întreprinderilor sau conducătorilor auto de către inspectorii de trafic ai ARR sau reprezentanţii Poliţiei Rutiere conform OUG nr.109/2005, valoarea amenzii fiind de 2.500 - 4.000 lei şi se face venit integral la Bugetul de stat sau bugetele locale, după caz.
Dacă fapta constatată are ca efect şi blocarea unui drum, sancţiunea contravenţională este de 5.000 - 8.000 lei, la care se adaugă costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.
Statele europene care stabilesc obligativitatea "generală" de utilizare a anvelopelor de iarna în anumite perioade calendaristice şi în funcţie de condiţiile meteorologice sunt Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Bosnia-Herţegovina, Slovenia. Două state au reguli chiar mai stricte, în sensul că utilizarea nu este condiţionată de condiţiile meteorologice: Suedia şi Norvegia. Obligaţia priveşte doar proprii cetăţeni/rezidenţi.
Statele europene care stabilesc obligativitatea "parţială" de utilizare a anvelopelor de iarnă, în sensul că acestea trebuie să fie folosite atunci când condiţiile de drum o impun - drumuri acoperite cu gheaţă/zăpadă/mâzgă/brumă/polei -, indiferent de perioada calendaristică, sunt Germania, Austria, Slovacia, Cehia, Italia, Norvegia, Ungaria, Franţa, Spania. Statele europene care doar "recomandă" utilizarea anvelopelor de iarnă sunt Polonia, Portugalia, Belgia, Olanda, Bulgaria, Luxembourg, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Grecia. (Sursa: gandul.info)
Citeşte şi:
Vezi aici câteva trucuri pentru a evita amenzile pentru lipsa anvelopelor de iarnă
Cum poți să iei amendă chiar dacă ți-ai schimbat anvelopele pentru iarnă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu