EXCLUSIV  Scrisoare Dăncilă către Juncker. Lista neagră - ipoteză CUTREMURĂTOARE

100 de primari din Republica Moldova, apel către Dăncilă, Dragnea și Tăriceanu
100 de primari din Republica Moldova, apel către Dăncilă, Dragnea și Tăriceanu

Scrisoarea premierului Viorica Dăncilă către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este o premieră, fiind un lucru pozitiv tonul prin care România vrea să facă lumină într-un caz extrem de important.

Ne referim la scrisoare atribuită Comisiei Europene, datată 10 octombrie 2012, transmisă ministrului Justiției de la acel moment, Mona Pivniceru, care conține 21 de cerințe adresate de instituția europeană Guvernului României referitoare la Mecanismul de Cooperare și Verificare. Între aceste cerințe se regăsesc și solicitări concrete, directe, privind anumite cauze penale și anumite persoane cercetate penal pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și de abuz în serviciu, respectiv George Becali, Adrian Năstase, Șerban Alexandru Brădișteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu.

Ipoteză cutremurătoare

În acest context, se ridică următoarea întrebare: România are, de fapt, comunicarea din anul 2012? De ce? Pentru că documentul de atunci ar fi trebuit să existe în arhivele de la Ministerul Justiției. Putem să ne gândim că, la fel ca în cazul contractului Bechtel, originalele nu mai există la Ministerul Justiției din moment ce premierul îl întreabă pe președintele Comisiei Europene dacă își asumă respectiva scrisoare.

DC News lansează următoarea ipoteză: este posibil să fi dispărut Lista neagră, la fel cum a dispărut contractul Bechtel. Viorica Dăncilă întreabă la Bruxelles dacă Jean-Claude Juncker își asumă acel document, or România ar fi trebuit să îl aibă în arhivă la Ministerul Justiției. Rămâne de văzut cine ar fi putut lua corespondența din 2012 în cazul în care ipoteza se confirmă. 

Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Iată scrisoarea:

Președintelui Comisiei Europene,
Jean-Claude JUNCKER,
Stimate domnule președinte,

În calitate de prim-ministru al Guvernului României, am responsabilitatea să apelez la toate pârghiile legale și morale pentru protejarea și promovarea României ca stat democratic în care funcționează separația puterilor în stat, independența justiției și în care sunt garantate drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului.

Domnia legii și apărarea statului de drept sunt pilonii fundamentali ai consolidării oricărei societăți democratice, așa cum este cea a țării mele. Este convingerea mea, a Guvernului României și a tuturor celor care împărtășesc valorile democratice.

Din aceste considerente și având în vedere convingerile noastre comune, mă adresez dumneavoastră, domnule președinte, în legătură cu un subiect care preocupă și îngrijorează opinia publică din România. Mă refer la o scrisoare atribuită Comisiei Europene, datată 10 octombrie 2012, transmisă ministrului Justiției de la acel moment, doamna Mona Pivniceru, care conține 21 de cerințe adresate de instituția europeană Guvernului României referitoare la Mecanismul de Cooperare și Verificare. Între aceste cerințe se regăsesc și solicitări concrete, directe, privind anumite cauze penale și anumite persoane cercetate penal pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și de abuz în serviciu, respectiv George Becali, Adrian Năstase, Șerban Alexandru Brădișteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu.

Se impun clarificări urgente

Având în vedere relația de parteneriat construită de România cu Uniunea Europeană, relație bazată pe transparență și încredere, vă adresez, domnule președinte, rugămintea de a clarifica aspectele de fapt și de drept cu privire la documentul în cauză. Este esențial pentru colaborarea noastră instituțională și pentru consolidarea funcționării justiției în România să lămurim dacă documentul atribuit Comisiei Europene este unul autentic, asumat instituțional, și dacă este singurul document de acest fel, de natură să aducă ingerințe în funcționarea justiției și separația puterilor în stat.

Îmi exprim convingerea că în scurt timp, prin implicarea dumneavoastră directă, vom avea posibilitatea să înțelegem rațiunile, motivele și criteriile care au stat la baza întocmirii de către reprezentanții Comisiei Europene a acestei liste nominale, modalitatea în care informațiile solicitate și obținute de către instituția europeană au contribuit la analizarea și, mai ales, la evaluarea progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Consider că se impun clarificări urgente, domnule președinte Juncker, cu atât mai mult cu cât, la solicitarea mea, ministrul Justiției, domnul Tudor Toader, m-a informat că transmiterea unor astfel de cerințe imperative autorităților române de către Comisia Europeană a constituit o practică repetată.

Am încredere deplină în menținerea unui dialog efectiv

Sunt ferm convinsă că răspunsul dumneavoastră va include detalii relevante și utile, care să ne permită, în continuare, obținerea de rezultate semnificative în cadrul MCV, întemeiate pe valorile respectării democrației, statului de drept, drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului, într-o societate caracterizată prin lipsa oricărei discriminări, justiție, dreptate, adevăr și egalitate în drepturi.

Am încredere deplină în menținerea unui dialog efectiv, echilibrat și eficient cu dumneavoastră, în urma căruia statul de drept și justiția din România să fie mai puternice și mai bine consolidate, în spiritul principiilor și valorilor europene care ne unesc.

[citeste si]

Din considerentele menționate mai sus și având în vedere progresele făcute de România în domeniul justiției, subliniez, din nou, domnule președinte, că se impune ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, pentru a îndepărta orice urmă de îndoială și pentru a nu afecta credibilitatea relației noastre de parteneriat.

Vă rog să primiți, stimate domnule președinte, considerația mea deosebită,

VIORICA DĂNCILĂ

PRIM-MINISTRU AL GUVERNULUI ROMÂNIEI".

Amintim că, în cadrul ședinței de Guvern, premierul anunțase că a hotărât ca în cursul zilei de astăzi să trimită o scrisoare președintelui Comisiei Europene prin care îi solicite "detalii, informații, despre aceste aspecte, care mi se par total nepotrivite și în totală neconcordanță cu ceea ce presupune MCV-ul. Este foarte important pentru noi, pentru România, să lămurim aceste lucruri și să pornim de la un moment din care putem să vorbim despre o cooperare firească", spunea premierul Viorica Dăncilă în deschiderea ședinței de Guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel