SCHIMBĂRI majore în sistemul medical. Bănicioiu, despre "reforma" tip Băsescu: Nu mai putem aștepta

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, invitat la DC News, a vorbit despre strategiile de viitor care vizează sistemul medical din România.

Întrebat câte spitale sunt astăzi funcționale, din cele închise de Emil Boc, Nicolae Bănicioiu a afirmat că 24 spitale au fost redeschise până în prezent. Guvernul Boc a închis 67 de spitale, pentru a reduce cheltuielile în Sănătate.

E greu să repari ce a stricat Boc

”Lucrurile nu se vor opri aici. În afară de spitale, au mai fost închise secții din spitalele care au scăpat. Am redeschis deci mai multe astfel de secții și ne pregătim să le redeschim pe altele. A fost un proces dificil, care continuă, în ciuda dificultăților. Un spital odată închis este foarte greu să-l redeschizi. Medicii pleacă imediat și dispar și echipamentele. Munca este și mai complicată pentru că iei totul de la zero. Vorbim și de alte echipamente, alte construcții și alți medici. Este foarte complicat, iar atunci nu a fost o gândire strategică. Pe lângă cele 24 de spitale, anul acesta deschidem șase maternități dintre care două în București. Acestea vor contribui la rezolvarea problemei nou-născuților. Mereu în România apare această problemă. Întotdeauna avem cazuri dramatice, iar soluțiile sunt numai de moment. Problema de fond se va rezolva de abia acum".

Putem trata toți pacienții care au nevoie de transplant medular în țară

Ministrul Sănătății s-a referit la schimbările de sistem pe care le are în vedere.

"Am încercat să schimbăm abordarea problemelor la Ministerul Sănătății. Mai precis, să ne orientăm pe fiecare patologie în parte, să vedem ce poate să asigure statul român. Am început cu partea de hematologie. În România existau posibilități de tratare a leucemiilor de orice tip, doar că se făceau mai puține terapii decât ar fi trebuit. În prezent, s-au alocat bani mai mulți pentru această problemă cu consecințe foarte grave sociale, economice și medicale. Până acum, mulți pacienți erau trimiși în străinătate și costurile erau foarte mari. Vă dau un exemplu că lucrurile merg spre bine. Am inaugurat la Spitalul Fundeni laboratoarele de diagnosticare. Se va face transplant medular, complet, toate cazurile pot fi tratate de azi în țară.  Este un prim pas. Acest lucru se va întâmpla și în alte județe din România".

"Abordarea s-a schimbat pe fiecare patologie în parte. Avem o nouă viziune pe partea de medicamente și listă de medicamente compensate. De asemenea, strategic, pe partea de infrastructură, vom demara construcția celor trei spitale regionale din Iași, Cluj și Craiova", a adăugat ministrul Sănătății la DC News.

Fonduri europene, investiții de la Banca Mondială și parteneriate cu mediul privat

Nicolae Bănicioiu a explicat și în ce direcție se vor îndrepta fondurile europene, fiind vorba despre aproximativ 800 milioane de euro: pe partea de infrastructură, formare profesională și cercetare medicală.

Există și un Acord cu Banca Mondială. Este un Acord pe care îl demarăm în această toamnă. Ne axăm foarte mult pe blocurile operatorii, pe partea de imagistică și pe partea de radioterapie. România trebuie să treacă la un program național de radioterapie. În programul de radioterapie, nu va fi exclusă inițiativa privată. Pot fi făcute parteriate între unități sanitare și un privat care poate investi în acest domeniu ", a adăugat Nicolae Bănicioiu.

Nu vor mai fi ”reforme” de tip Băsescu

"În acest moment, facem o schimbare de paradigmă. Credeți că lumea mai are timp de încă 10 ani de reformă? Dacă mai așteptăm reformele, ne pleacă toți medicii", a conchis Nicolae Bănicioiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel