Sătenii din Izvoarele, zguduiți de cutremure, se revoltă. INFP nu are o explicație

La Izvoarele, în Galați, cutremurele par a nu se mai opri. În  cursul zilei de joi, localitatea a mai fost zguduită de încă șase cutremure, ultimul cu magnitudinea de 3,8 grade pe Richter. Apa din cele 90 de fântâni nu mai este potabilă.

[caption id="attachment_372779" align="alignnone" width="640"] Foto: RTV[/caption]

Seismele din  Izvoarele, Galați, au continuat  la intervale destul de mici unele faţă de altele și joi, ultimul având magnitudinea 3.8 pe Richter. Acesta este şi motivul pentru care oamenii sunt panicaţi şi cer autorităţilor o serie de răspunsuri.

Oamenii  au ieşit în stradă să ceară explicaţii autorităţilor. Ministrul de Interne, Radu Stroe, este aşteptat în zonă, iar premierul spune că autorităţile trebuie să fie pregătite inclusiv pentru evacuarea oamenilor, după ce în urmă cu câteva zile declara că locuitorii nu au motive să se alarmeze.

Localnicii spun ca pământul vuieşte şi scoate sunete ca la un fulger. În cursul dimineţii de joi au fost zguduiţi de şase ori, iar cel mai mare seism a avut o intensitate de 3.8 pe Richter. Specialiştii au amplasat aparate de monitorizat în zonă şi au două ipoteze pentru cauze: fie acumulările de apă din sol, fie injectările cu apă sărată, necesare extragerii petrolului.

Premierul Victor Ponta a arătat că a primit, joi dimineaţa, o informare din partea specaliştilor aflaţi în zonă, dar că mai mult de atât nu au putut nici aceştia să îi spună. Premierul a precizat că, deocamdată, nu se pune cazul unei evacuări.

"Ceea ce se poate face este monitorizarea permanentă, elaborarea unor scenarii tehnice privind cauza - este vorba de ultimele inundaţii, creşterea nivelului pânzei freatice - şi sunt pregătiţi dacă se întâmplă ceva. Este ceva cu totul şi cu totul nou, nu există un precedent în România", a declarat Victor Ponta.

 Mircea Radulian, directorul INFP, nu poate da un răspuns la seria de cutremure din Izvoarele

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a declarat, la România TV, că potrivit datelor pe care le deţin, activitatea seismică din Galaţi nu ar trebui să se intensifice. Mai mult, directorul INFP a precizat că "suntem în faţa unui fenomen pe care deocamdată nu ştim exact cum să îl catalogăm".

"Deocamdată explicaţiile se referă la acea secvenţă seismică care a început de mai bine de o săptămână şi care este în continuare activă. Avem în continuare cutremure chiar destul de mari. Această secvenţă este prelungită, este puţin mai neobişnuită din acest punct de vedere, pentru că după aşteptările noastre ar fi trebuit să înceteze într-o zi, două", a declarat Mircea Radulian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel