România vs UE: Cum s-a făcut Regionalizarea în Polonia și în celelalte state UE și cum ar trebui făcută în România

O cercetare întocmită de unul dintre experții Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) prezintă beneficiile regionalizării cu șapte sau opt regiuni mari, printr-o comparație cu modelul polonez. Sociologul Dumitru Sandu nu se oprește însă la Polonia, prezentând situația regiunilor din toate statele membre UE.

[caption id="attachment_382676" align="alignleft" width="640"] Premierul Victor Ponta alături de președintele CE, Jose Manuel Barroso (dreapta sa) și prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk[/caption]

Comparația profesorului Dumitru Sandu, de la Facultatea de Sociologie a Universității din București, a luat în calcul proiectul inițial al regionalizării - cu opt variante, modificat însă la presiunile baronilor importanți, care își urmăresc propriile interese și insistă ca orașele pe care le conduc să devină capitale de regiune.

Vezi și:  Sursă: Prezentare Dumitru Sandu[/caption] Situația din UE

Cu excepția Marii Britanii, în toate țările din UE cu populație mai numeroasă decât a României populația medie pe regiune depășește două milioane de locuitori.

[caption id="attachment_382605" align="aligncenter" width="640"] Sursă: prezentare Dumitru Sandu[/caption]

Problema Capitalei

Dintre cele 16 voievodate ale Poloniei, patru au peste trei milioane de locuitori, în timp ce media populației este de 2,4 milioane de locuitori pe regiune. Mazowia, voievodatul care conține capitala Varșovia, are o populație de peste cinci milioane de locuitori. Însă fără Varșovia, Mazowia nu ar reprezenta decât o regiune preponderent săracă, exact același lucru care s-ar întâmpla și cu regiunea Muntenia din care este luat Bucureștiul, în cazul proiectului cu 10 regiuni, impus de baroni.

În cazul modelului cu șapte sau opt regiuni, populația medie a regiunilor din România ar fi între 2,4-2,7 milioane de locuitori, cu o singură regiune - Nord-Est - de peste 3,14 milioane de oameni. În această situație, București + Muntenia-Sud ar avea cinci milioane de locuitori. Însă în lipsa Capitalei, această regiune ar fi una extrem de săracă.

[caption id="attachment_382608" align="aligncenter" width="640"] Sursă: Prezentare Dumitru Sandu[/caption]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel