Ahmad Massoud, liderul rezistenței din Valea Panjshir, spune că va continua lupta împotriva talibanilor.
Liderul Frontului Naţional de Rezistenţă din Afganistan, Ahmad Massoud, care se opune talibanilor, a anunţat sâmbătă că forţele sale vor continua lupta, transmite dpa.
Nu vom renunţa niciodată la lupta pentru Dumnezeu, libertate şi dreptate", a scris Massoud pe pagina sa oficială de Facebook.
Mesajul lui Massoud pare a fi o reacţie la informaţii neconfirmate conform cărora Panjshir, singura provincie pe care talibanii nu o controlează, ar fi fost capturată şi că liderii frontului de rezistenţă ar fi fugit din ţară, notează dpa.
După răspândirea acestor zvonuri, luptătorii talibani au tras focuri de armă de celebrare în Kabul şi în mai multe provincii afgane, potrivit relatărilor făcute vineri seară de locuitori ai capitalei afgane şi de jurnalişti locali.
Principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, le-a transmis luptătorilor talibani să nu mai irosească muniţie şi a atras atenţia că gloanţe rătăcite ar putea răni civili. Agenţia de ştiri Shamshad a transmis că 'loviturile trase în aer' la Kabul vineri au ucis 17 oameni şi rănit alţi 41. Agenţia Tolo a indicat un bilanţ similar.
Zvonurile despre căderea provinciei Panjshir l-au făcut pe fostul prim vicepreşedinte al ţării, Amrullah Saleh - care a declarat că locuieşte în prezent în provincia sa natală, Panjshir - să ia atitudine. Într-o înregistrare video difuzată de postul local ToloNews, Saleh a declarat că rezistenţa împotriva talibanilor continuă.
Timp de circa cinci zile, între talibani şi combatanţii din frontul lui Massoud s-au dat lupte grele în valea Panjshir, situată într-o mică provincie cu acelaşi nume la nord de Kabul. Zona este de multă vreme un bastion antitaliban.
Talibanii i-au oferit lui Massoud un post în guvern, însă acesta a refuzat, a declarat Fahim Dashti, purtător de cuvânt al frontului de rezistenţă. Printre revendicările frontului sunt incluse o participare politică echitabilă a tuturor grupurilor etnice, protejarea drepturilor femeii, libertate de exprimare şi organizarea de alegeri, scrie Agerpres.
În cadrul unui interviu DC News, analistul H. D. Hartmann a vorbit despre modul în caare s-au schimbat talibanii, de la momentul în care SUA au ajuns în Afganistan, în 2001, și până în prezent:
„Talibanii nu sunt diferiți față de acum 20 de ani, dar talibanii au cucerit Internetul. Un bun prieten care este acum la Cabinetul premierului britanic îmi povestea că, în săptămânile acestea în care britanicii își scoteau cetățenii din Afganistan, dar și afganii colaboratori, negocia cu talibanii și aceștia aveau accent de Oxford. Au început să vorbească limba fiecărei țări care era acolo. Nemții spuneau la fel de gruparea de talibani care le aduceau cetățenii la aeroport, vorbeau germana de Berlin. Talibanii au invadat Internetul învățând de acum 20 de ani că cel mai important lucru e să poți să reziști împotriva puterii kinetice și de neînvins a armatelor occidentale. După aceea au venit la Kabul. Când au venit la Kabul, aveau toată structura de putere perfect realizată“, a precizat, la DC News, analistul H. D. Hartmann (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu