Află în articol cum se pregătea cafea înainte de 1990.
Muzeul de Etnografie Brașov a explicat într-o postare pe Facebook ce trucuri foloseau oamenii înainte 1990 pentru a pregăti cafeaua. Sfaturile de aur pentru prepararea cafelei de la sfârșitul secolului al XIX-lea sunt valabile și astăzi.
"Sfaturi pentru pregătirea unei cafele delicioase. Spre finalul secolului al XIX, cafeneaua, nou spațiu public de socializare, și-a făcut apariția și în Brașov. Cafeaua se savura, însă, și în mediul intim al casei.
J. C. Hințescu – Josef Carl Hintz, pe numele lui adevărat –, în lucrarea "Bucătăreasa națională. Carte de rețete din Ardeal", apărută în anul 1874 la Editura brașoveană Frank și Dressnandt, oferea gospodinelor câteva sfaturi despre cum să încerce și să pregătească boabele, astfel încât cafeaua pe care urmau să o prepare să aibă într-adevăr un gust delicios.
Neîndoios, cafeaua era de bună calitate dacă cele câteva boabe, aruncate în apa rece dintr-un vas, ajungeau cu ușurință pe fundul acestuia. Puse în apă fierbinte, boabele bune ar fi trebuit să îngălbenească lichidul, dimpotrivă, colorația verde sau brună a apei trădând o cafea "văpsită sau stricată".
Odată verificată calitatea cafelei, întreaga cantitate de boabe se spăla cu apă călduță, după care acestea erau lăsate să se usuce fie "pe cârpe", la soare, fie pe o hârtie, pe vatra călduță. Urma îndepărtarea boabelor rele, cele bune, rămase, fiind puse la prăjit, operațiune ce nu se făcea oricum. Jarul se aranja doar împrejurul tigăii de prăjit și nicidecum nu se punea direct sub ea. Boabele se amestecau în continuu, ca nu cumva să se ardă, iar când își schimbau culoarea spre maroniu se răsturnau într-un castron și se acopereau.
Nu după mult timp, se întindeau pe o sită, ca să se răcească repede fără să se înnegrească. După aceea boabele se măcinau, pudra păstrându-se "în vase bine încheiate și astupate de sticlă sau de porțelan". Vă invităm să vizitați expoziția "Mode și cafenele în Brașovul de odinioară", deschisă până la sfârșitul lunii septembrie, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului, nr. 15, de miercuri până duminică, între orele 10:00–18:00", se arată în postarea Muzeului de Etnografie Brașov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu