Zeci de mii de polonezi au manifestat joi seară în întreaga țară după ce deputații au votat o reformă controversată a Curții Supreme, în ciuda avertismentelor UE care, exprimându-și îngrijorarea cu privire la independența justiției, amenință cu sancțiuni, relatează AFP.
În fața palatului prezidențial din Varșovia, între 14.000 de manifestanți, potrivit poliției, și 50.000, potrivit primăriei, au cerut președintelui Andrzej Duda să opună veto reformei Curții Supreme, precum și altor două reforme care cresc controlul puterii executivului asupra sistemului judiciar.
Potrivit adversarilor săi, reforma acordă ministrului justiției mijloacele de a influența activitatea Curții Supreme.
"Noi apărăm democrația", "Tribunale libere" sau "Polonia liberă europeană", scandau manifestanții fluturând steagul polonez. După manifestație, protestatarii s-au îndreptat spre parlament.
Mai devreme în timpul zilei, liderul Platformei Civice (centristă, opoziție), Grzegorz Schetyna, a denunțat o "lovitură de stat", în timp ce Ryszard Petru, președintele partidului Nowoczesna (liberal, opoziție), a vorbit despre "o zi proastă pentru democrația poloneză".
Miercuri, Comisia Europeană a cerut Varșoviei "suspendarea" reformelor sale, amenințând cu sancțiuni.
Conservatorii aflați la guvernare în Polonia au sfidat, joi, Comisia Europeană prin adoptarea legii controversate privind reforma Curții Supreme poloneze. Legea a fost votată în camera inferioară a parlamentului polonez cu 235 de voturi pentru, 192 contra și 23 de abțineri.
Intenția Partidului Lege și Justiție (PiS, de guvernământ) de a permite parlamentului polonez să-i desemneze pe cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii a provocat proteste în Polonia și critici din partea Uniunii Europene.
Manifestații similare au avut loc în alte o sută de orașe și localități poloneze, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu