Război SUA-Coreea de Nord, șoc la nivel mondial. Statul care are cel mai mult de câștigat

Tenisunile uriașe dintre SUA și Coreea de Nord au atins cote maxime, tot mai multe voci vorbind de intervenție militară și atac nuclear. Însă în cazul unui eventual război în Peninsulă, China, unul dintre cei mai importanți actori din regiune, pare să aibă cel mai mult de câștigat din punct de vedere economic prin scăderea bursei sau capitalizarea Samsung și Sony.

Conflictul dintre SUA și Coreea de Nord a atins cote greu de imaginat, după testele nucleare tot mai numeroase pe care Coreea de Nord le face. Sfidând orice atenționare vestică, regimul de la Phenian amenință cu atacarea insulei americane Guam și cu un război nuclear total împotriva Statelor Unite.

Prezent la Clubul Național de Golf Trump din Bedminster, New Jersey, unde președintele își petrece concediul, liderul de la Casa Albă a lansat noi amenințări împotriva Coreei de Nord: "Coreea de Nord ar face bine să nu mai amenințe Statele Unite. Li se va face față cu foc și furie cum n-a mai văzut lumea", a declarat marți presei președintele american Donald Trump.

Președintele SUA a încercat să se folosească de relația cu China pentru a stăvili intenția militară a lui Kim Jong-Un. Fără prea mult succes însă. Însă în cazul unui conflict militar între SUA și Coreea de Nord, indiscutabil China va juca un rol extrem de important. Dacă pe plan militar China pare să-și păstreze neutralitatea, cel puțin în cazul în care Coreea de Nord atacă prima, un eventual conflict i-ar aduce numeroase beneficii economice.

Potrivit The Independent, Coreea de Sud reprezintă aproximativ 1,9% din economia mondială, ea găzduind companii gigant precum Samsung Electronics și Hyundai. O scădere severă a activității de afaceri din cauza unui posibil război în Peninsulă, ar provoca un șoc în regiune, dar și la nivel global, neinculzând în calcul și un posibil atac nuclear al Coreei de Nord împotriva vecinului din Sud.

Astfel, piețele financiare globale ar suferi un șoc extraordinar, de pe urma căruia Chinar ar putea profita.

"Criza umanitară și reconstrucția economică a peninsulei coreene după un astfel de conflict nuclear ar necesita o cooperare internațională pe scară largă, condusă de China, SUA și Uniunea Europeană, și probabil că va dura peste un deceniu pentru a reconstrui economia", susțin Rajiv Biswas, economist șef pe Asia-Pacific pentru IHS Markit.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel