Rata inflaţiei a depăşit 5% în Germania. Nivel record pentru ultimii 29 de ani

Rata inflaţiei a depăşit 5% în Germania, un nivel record pentru ultimii 29 de ani.

Rata inflaţiei a depăşit, în noiembrie, nivelul de 5% în Germania, un record în ultimii 29 de ani, în contextul majorării preţurilor la energie, informează Agerpres, citând publicaţia Der Spiegel.

În noiembrie, rata inflaţiei a atins nivelul de 5,2%, potrivit Oficiului german pentru Statistici. Este vorba de cel mai mare nivel al inflaţiei după rata de 5,8%, înregistrată în iulie 1992.

Rata inflaţiei a crescut constant în Germania anul acesta, din cauza stimulentelor economice şi sociale acordate în contextul restricţiilor antiepidemice impuse de Guvernul Angela Merkel. În octombrie, Germania înregistrase o rată a inflaţiei de 4,5%. Preţurile la energie electrică au crescut în ultimul an cu 18,6% în Germania.

Majorarea preţurilor de consum în Germania afectează semnificativ rata inflaţiei în zona euro. Isabel Schnabel, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), crede că rata inflaţiei va scădea în anul 2022 şi că va ajunge în jurul valorii optime de 2%.

România, în rândul ţărilor UE cu cea mai mare inflaţie în luna octombrie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna octombrie până la 4,4%, de la 3,6% în luna septembrie, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Lituania (8,2%), Estonia (6,8%), Ungaria (6,6%) şi România (6,5%), arată datele publicate de Eurostat. 

Comparativ cu situaţia din luna septembrie 2021, rata anuală a inflaţiei a crescut în toate cele 27 de state membre, însă cele mai mari majorări au fost înregistrate în Belgia (1,8 puncte procentuale), Lituania (1,7 puncte procentuale), Spania (1,4 puncte procentuale) şi România (1,3 puncte procentuale, de la 5,2% până la 6,5%).

Datele Eurostat mai arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut până la 4,1% în luna octombrie, de la 3,4% în septembrie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 2,21 puncte procentuale, urmată de preţurile la servicii care au înregistrat o creştere de 0,86 puncte procentuale. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel