Suprafaţa de pădure unde se afla exploatarea forestieră blocată de activiştii Greenpeace nu îndeplinea criteriile tehnice şi legale pentru a fi considerată pădure virgină sau cvasivirgină, precizează reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor.
Această precizare vine după protestul de joi, din judeţul Prahova, al organizaţiei Greenpeace România, determinat, potrivit organizatorilor, de o exploatare ilegală de masă lemnoasă, într-o suprafaţă de fond forestier din categoria pădurilor virgine sau cvasivirgine, localizată pe raza Ocolului Silvic Măneciu, U.P. VI Bratocea, u.a. 14A.
"Referitor la subiectul acţiunii de protest, ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană a solicitat Gărzii Forestiere Ploieşti o informare asupra situaţiei de fapt, iar conform răspunsului primit, suprafaţa în cauză nu îndeplinea criteriile tehnice şi legale pentru a fi considerată pădure virgină sau cvasivirgină", se menţionează într-o informare de presă.
În ceea ce priveşte solicitarea reprezentanţilor Greenpeace ca MAP "să iniţieze de urgenţă şi să coordoneze un proiect naţional de inventariere a tuturor pădurilor virgine şi cvasivirgine care ne-au mai rămas şi să le includă în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România", reprezentanţii ministerului subliniază că instituţia este în plin proces de identificare a suprafeţelor forestiere care corespund din punct de vedere al normelor tehnice, pentru includerea lor în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România. Punerea sub protecţie şi conservarea pădurilor virgine şi cvasivirgine din România reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apelor şi Pădurilor.
[citeste s]
"Odată introduse în Catalog, suprafeţele de pădure beneficiază de protecţie maximă. Până în prezent, au fost incluse în Catalog aproximativ 18.300 de hectare de pădure. Precizăm că orice entitate (instituţie publică, instituţie de învăţământ, organizaţie neguvernamentală etc.) poate contribui la procesul de identificare a pădurilor virgine, prin realizarea de studii care să ateste îndeplinirea criteriilor şi indicatorilor. În vederea intensificării acestui proces, Ministerul Apelor şi Pădurilor va accesa, prin încheierea unui contract de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu, sumele de care poate dispune conform Hotărârii Guvernului nr. 517/2017, publicată în M.O. în data de 26 iulie 2017, pentru a demara procedura de achiziţie a serviciilor de elaborare a studiului care va avea drept finalitate identificarea şi includerea pădurilor virgine şi cvasivirgine din România în Catalogul naţional", explică reprezentanţii ministerului.
Aceştia menţionează că pe site-ul Ministerului Apelor şi Pădurilor este publicat Catalogul naţional al pădurilor virgine.
Referitor la solicitarea Greenpeace ca MAP "să impună de urgenţă un moratoriu pe orice fel de intervenţii în aceste păduri", se precizează că toate suprafeţele de fond forestier sunt protejate de legislaţia în vigoare (OM 3397/2012), orice exploatare forestieră fiind interzisă în aceste păduri fără avizul Gărzii Forestiere pe raza căreia se află. Avizul este necesar deoarece unele suprafeţe de fond forestier indicate anii trecuţi ca posibile păduri virgine sau cvasivirgine nu respectă criteriile şi indicatorii pentru a fi declarate în aceste categorii.
La solicitarea Greenpeace ca ministerul "să introducă de urgenţă în Catalog toate pădurile nominalizate pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO, deoarece acestea au fost deja evaluate", reprezentanţii MAP menţionează că "pădurile de fag (făgetele) introduse în patrimoniul UNESCO reprezintă suprafeţe de pădure care nu au legătură cu cele virgine şi cvasivirgine, ele fiind protejate din cu totul alte considerente şi nu îndeplinesc criteriile de includere în Catalogul naţional, conform legislaţiei în vigoare. Precizăm că toate aceste suprafeţe de pădure beneficiază deja de protecţie, ele situându-se pe suprafaţa parcurilor naţionale sau a altor arii naturale protejate".
Activiştii Greenpeace din România au blocat utilajele unei exploatări forestiere ilegale dintr-o pădure cvasivirgină din munţii Ciucaş, aceştia solicitând Ministerului Apelor şi Pădurilor să impună oprirea tăierilor în pădurile virgine şi cvasivirgine, precum şi protejarea acestora prin realizarea unui inventar naţional, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu