Pescarii din Delta Dunării doresc ca perioada de prohibiţie să fie decisă în funcţie de temperatura apei şi de arealul în care se aplică, iar cei din ţară doresc ca lacul Isac să devină zonă pilot în ceea ce priveşte pescuitul "prinde şi eliberează", a declarat, pentru Agerpres, guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu, în urma unor întâlniri cu pescarii din Deltă în vederea pregătirii propunerilor pentru ordinul de prohibiţie a pescuitului din 2019.
"Toţi pescarii vor ca perioada de prohibiţie să fie dată zonal şi în funcţie de temperatura apei. Ei spun de ani de zile că peştele nu ţine cont de ce zice Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), ci de temperatura apei. Uneori, în anumite zone din Deltă, peştele intră în perioada de reproducere cu o lună mai devreme, chiar şi scot peştii şi curg icrele pe plase şi e păcat de peştele ăla, ne-au spus", a afirmat Muşetescu. Pescarii din Sfântu Gheorghe vor, de asemenea, să folosească pentru capturarea scrumbiei setci staţionare în perioada decembrie-aprilie, în zona Ciotic-Perişor, iar în Melea să folosească setci cu ochiul plasei de 70 de centimetri, în perioada iulie-septembrie.
"Multă lume cere pentru scrumbie arondarea zonelor de pescuit pe unităţile administrativ-teritoriale, astfel ca pescarul din Sfântu Gheorghe să pescuiască în Sfântu, iar cel din Mahmudia, în Mahmudia. Acum, avem o încrucişare, adică cei din Sfântu merg la Mahmudia, de exemplu. Cred că este normală cererea lor. În cazul satelor fără acces la Dunăre, se vor da nişte zone unde să-şi desfăşoare activitatea", a afirmat guvernatorul.
Pescuitul în sistem "prinde şi eliberează"
În ceea ce priveşte pescuitul în sistem "prinde şi eliberează", pescarii au apreciat în mod pozitiv ce s-a întâmplat anul acesta, când în Deltă, pentru prima dată, s-a impus obligativitatea eliberării tuturor capturilor de ştiucă. "Pescarii sunt foarte mulţumiţi de ce a existat anul acesta. La propunerea pescarilor, în 2019 am putea avea pescuit sportiv la crap. La ştiucă, încă mai discutăm dacă să dăm drumul la reţinere. Dacă vom da drumul, se vor putea reţine numai două exemplare de pescar pe zi, care să nu depăşească împreună cele 5 kilograme acceptate de lege. Discutăm totodată şi varianta de a avea catch and release la crap şi ştiucă", a mai spus Muşetescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu