Ministerul Educaţiei selectează profesori pentru Şcoala Europeană de la Bruxelles.
Ministerul Educaţiei Naţionale organizează concurs de selecţie pentru profesori români pentru disciplinele engleză, franceză, istorie, română, matematică, chimie, arte, care să predea la Şcoala Europeană de la Bruxelles, dosarele putând fi depuse în perioada 25-26 aprilie.
Potrivit calendarului aprobat de MEN, evaluarea activităţii profesionale se va face în zilele de 3 şi 4 mai, susţinerea interviului în 7 şi 8 mai, iar proba scrisă va fi susţinută pe 9 mai. Pe 14 mai se vor afişa rezultatele la proba scrisă şi tot în aceeaşi zi se vor putea depune contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi afişate la sediul MEN pe 15 mai.
Potrivit unei anexe privind salariile, acestea sunt cuprinse între 4.000 de euro şi 6.000 de euro. Metodologia prevede că dosarele trebuie să cuprindă: fişa de înscriere, curriculum vitae în format Europass, datat şi semnat de candidat pe fiecare pagină, însoţit de documente care susţin afirmaţiile din CV, copii, certificate 'conform cu originalul', de către conducerea unităţii/instituţiei unde candidatul îş desfăşoară activitatea sau de către emitent, sau copii legalizate (în cazul în care niciuna din primele două situaţii nu este posibilă), pentru următoarele documente: buletin/carte de identitate, certificat de naştere, certificat de căsătorie/orice document care atestă schimbarea numelui (dacă este cazul), actele de studii (diplomă/diplome de absolvire/licenţă/master) în baza cărora se face înscrierea la concurs, însoţite de foaia matricolă/suplimentul la diplomă, certificat recunoscut internaţional, valabil la data susţinerii concursului, care atestă cunoaşterea aprofundată a uneia dintre limbile engleză/franceză/germană, având nivelul de competenţă lingvistică specificat de profilul postului pentru care candidează.
Ce mai conţine dosarul
Totodată, dosarul mai trebuie să cuprindă certificat/diplomă care atestă competenţe de utilizare şi operare calculator, adeverinţă din care să rezulte vechimea de predare efectivă la catedră de minimum 3 ani la data înscrierii, în ţară sau în sistemul şcolilor Europene, în calitate de cadru didactic calificat, corespunzător profilului postului pentru care candidează, recomandarea conducerii unităţii/instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea, certificat medical cu menţiunea apt de muncă, în original, certificat de cazier judiciar.
Potrivit metodologiei în vigoare, fiecărui profesor detaşat i se încheie contract de muncă pe durată determinată de maximum 9 ani, în pentru postul din sistemul Şcolilor Europene pentru care a concurat.
'Persoanele care au dobândit statutul de profesor detaşat în sistemul Şcolilor Europene în urma promovării concursului beneficiază de rezervarea postului în instituţia/unitatea de învăţământ din România în care au contract de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată. Pentru persoanele având statutul de profesor detaşat în sistemul Şcolilor Europene, autorităţile naţionale competente virează retribuţia din sistemul naţional de salarizare, aferentă nivelului postului, în conformitate cu prevederile Statutului.
Banii sunt daţi de Comisia Europeană
Pe perioada în care o persoană ocupă un post în sistemul Şcolilor Europene cu statut de profesor detaşat, după efectuarea plăţilor, angajatorul transmite lunar, la şcoala europeană în care acesta îşi desfăşoară activitatea didactică, situaţia sumelor achitate, semnată de conducătorul instituţiei şi de conducătorul compartimentului financiar-contabilitate. Diferenţa salarială dintre salariul aferent postului din şcoala europeană şi salariul aferent postului din sistemul naţional este suportată de Comisia Europeană, în conformitate cu legislaţia specifică de reglementare a funcţionării Şcolilor Europene', prevede metodologia.
[citeste si]
În prezent, sunt 14 şcoli europene de tip I, situate în şapte state membre, şi alte 12 şcoli europene de tip II (şcoli de tip internaţional care respectă principiile de funcţionare ale Şcolilor Europene, fiind finanţate atât de statul-gazdă cât şi de Uniunea Europeană), situate în alte cinci state membre. În Şcolile Europene, potrivit reglementărilor specifice, pot fi înscrişi numai copiii funcţionarilor europeni şi ai angajaţilor în instituţiile partenere ale Comisiei Europene sau semnatare ale unor convenţii cu instituţiile europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu