Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a luat act de decizia Camerei Deputaților de respingere a proiectului de modificare a răspunderii disciplinare a magistraţilor, precum și de respingerea bugetului Agenției Naționale de Integritate, fapt ce poate aduce grave prejudicii de imagine Romțniei.
1. Ministerul Justiţiei îşi manifestă preocuparea faţă de respingerea, în plenul Camerei Deputaţilor, a proiectului de Lege privind răspunderea disciplinară a magistraţilor, parte din programul de reformă a Justiţiei ca serviciu public, se arată în comunicatul primit la redacție.
Ministerul Justiţiei îşi reafirmă susţinerea pentru proiectul de Lege privind răspunderea disciplinară a magistraţilor, atât din punct de vedere al oportunităţii sale, cât şi din punct de vedere al conţinutului normativ.
Profesia de magistrat are nevoie de un sistem disciplinar eficient, cel prezent fiind, în fapt, incapabil să corecteze derapajele disciplinare.
Proiectul Legii răspunderii disciplinare a magistraţilor conţine soluţii compatibile atât cu independenţa puterii judecătoreşti, cât şi cu independenţa reală a mecanismului disciplinar.
Soluţiile normative din cadrul proiectului se regăsesc în dreptul comparat al unor state precum Franţa, Germania, Cehia, Polonia, Italia şi altele.
Ministerul Justiţiei va susţine proiectul Legii răspunderii disciplinare în cadrul dezbaterilor din Senatul României, pentru adoptarea sa neîntârziată, ca prim pas al instituirii unei răspunderi reale a magistraţilor, deopotrivă disciplinară şi materială, se mai arată în comunicat.
2. Ministerul Justiţiei îşi exprimă îngrijorarea faţă de perspectiva reducerii bugetului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), deschisă prin amendamentele formulate la proiectul Legii bugetului pe anul 2012.
ANI este nu numai un obiectiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), ci o instituţie menită să garanteze buna exercitare a funcţiilor publice în România.
Reducerea, în Parlament, a bugetului ANI propus de Guvern pentru 2012, ar afecta buna funcţionare a acesteia şi ar transmite un semnal defavorabil partenerilor europeni privind sustenabilitatea politică pe termen lung a cadrului normativ de păstrare a integrităţii în funcţiile publice şi combatere a corupţiei.
La rândul sau, acest semnal s-ar reflecta negativ în Raportul din luna februarie al Comisiei Europene pe Justiţie, anulând eforturi susţinute cu rezultate în cadrul altor obiective din MCV, aşa cum s-a întâmplat în vara anului 2010 prin modificarea şi slăbirea legii ANI, dincolo de remediile cerute de Curtea Constituţională.
Pe de altă parte, reamintim faptul cunoscut că Finlanda şi Olanda au exprimat interesul pentru concluziile Raportului din luna februarie privind MCV, ca parte a considerentelor ce le vor fundamenta, în continuare, poziţia faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen.
Ministerul Justiţiei va continua să sprijine consolidarea instituţională a ANI şi face un apel către toţi membrii Parlamentului, indiferent de apartenenţa politică, să demonstreze că sprijinul ANI reprezintă nu numai o opţiune instituţională, ci şi o opţiune privind valorile pe care societatea românească doreşte să le îmbrăţiseze şi promoveze în viaţa publică şi privată, conchide comunicatul Ministerului Justiției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu