La fel ca întreaga opinie publică preocupată de votul prin corespondență pentru alegerile parlamentare și ALDE Buzău a luat în discuție acest subiect fierbinte.
Președintele Filialei ALDE Buzău ing. Mihai Cristescu a făcut următoarele precizări legate de "Votul prin corespondență": "Votul prin corespondenţă de la alegerile din acest an are toate premisele pentru a fi un eşec, ceea ce va produce un nou val de nemulţumire în rândul românilor din diaspora. Procedurile greoaie, dar şi interesul scăzut al românilor din afara ţării pentru acest tip de vot, trebuie să pună pe gânduri autorităţile, dar în special pe cei care au promovat acest sistem. ALDE a fost împotriva votului prin corespondenţă, deoarece nu este un vot direct şi are mai multe deficienţe de ordin constituţional. Din păcate, am fost în minoritate, iar acest vot a trecut mai departe. Am votat împotrivă, şi mai mult de atât, am făcut şi o contestaţie la CCR. Suntem total de acord cu punctele de vedere exprimate de asociaţiile românilor din diaspora de-a lungul timpului, care au atras atenția cu privire la procedura votului prin corespondență, şi sigur considerăm că ar fi foarte util ca această legislaţie să fie simplificată".
Liberalii ies și cer modificarea unui legi propusă 100% de ei
"Prin legea ieșită din Parlament vedem că, în loc să facilităm accesul neîngrădit al românilor din străinătate la vot, mai mult îl îngreunăm. O sa vedem la aceste alegeri cat de eficient este votul prin corespondenta. State europene care au acest sistem de vot au renuntat la el tocmai pentru ca este greoi si pentru ca avea multe lipsuri. Vedem că astăzi, cei din PNL ies și cer modificarea unui legi propusă 100% de ei. Liderii PNL, înainte să ceară modificarea acestei legi, trebuie să recunoască faptul că au propus o lege care nu se poate pune în practică, una care le pune românilor mai multe obstacole în a vota", a mai zis liderul ALDE.
[citeste si]
"ALDE a susținut necesitatea unui mecanism cât mai simplu care să permită unui număr cât mai mare de cetățeni români aflați în străinătate, fie că sunt la muncă, fie că au ședere permanentă, fie că sunt pur și simplu în trecere să poată să voteze în orice condiții. Tocmai în acest sens reprezentanții ALDE au depus în Parlament o serie de amendamente care eliminau practic toate prevederile care îngreunează acest procedeu, care însă au fost respinse", a mai zis Mihai Cristescu.
În finalul alocațiunii președintele filialei a spus: "Cred că trebuie să fim corecţi, să înţelegem care sunt solicitările românilor din străinătate în privința sistemului de vot şi să nu încercăm să promovăm cu de-a sila un sistem de vot care vedem că pune mai multe piedici românilor din străinătate, acela de a-şi putea să îşi exercite dreptul de vot uşor şi neîngrădit".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu