Pericolul de inundații, iminent în zonele sinistrate. Mai puţin de 10% dintre locuinţe sunt asigurate

case-inzapezite deschidere
case-inzapezite deschidere

Autorităţile se tem că în urma zăpezilor căzute în ultimele săptămâni vor veni inundaţii catastrofale. Cele mai afectate vor fi tot judeţele în care natura s-a dezlănţuit, iar tonele de zăpadă se vor transforma în apă în momentul în care se va încălzi. Conform statisticilor oferite de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, numărul locuinţelor asigurate nu depăşeşte 25% din totalul de case, în timp ce inundaţiile ar putea afecta un număr mult mai mare de locuinţe.

Legea Asigurării Obligatorie a Locuinţelor prevedea încă de anul trecut amenzi pentru cei care nu şi-au asigurat casele, dar răspunderea a fost trecută în sarcina primăriilor. Mulţi dintre primari au preferat să amâne începrea amenzilor, iar acum, în caz de calamitate vor exista pagube materiale neacoperite de asigurare.

Cea mai mică poliţă de asigurare a locuinţei costă 10 euro. Cu o astfel de poliţă, compania de asigurări despăgubeste proprietarul în caz de calamităţi, ninsori, ploi sau inundaţii.

Vrancea, Buzăul şi Constanţa, judeţele cele mai afectate

În cele trei judeţe ninsorile au căzut din abundenţă şi au provocat cele mai mari pagube până acum. Este de aşteptat ca tot în aceste zone să existe şi cel mai mare risc de inundaţii în perioada ce urmează.

Vrancea, unul dintre cele mai afectate judeţe, are doar 12.475 de locuinţe asigurate. Dintre acestea doar 2671 sunt în mediul urban şi 10.074 în mediul rural. Practic, dintr-un judeţ cu peste 350.000 de locuitori, doar puţin peste 25% dintre locuinţe au asigurări.

Nici în Buzău situaţia nu este mai fericită.  14.971 de locuinţe au fost asigurate la un total de peste 150.000 de locuitori. În judeţul Constanţa avem 36.254 de locuinţe asigurate, la un judeţ cu peste 700.000 de locuitori, iar în Vaslui, doar 14. 000 de locuințe sunt asigurate din cele 166. 000.

La nivel naţional situaţia se prezintă asemănător, iar inundaţiile ar putea provoca pagube însemnate mai ales că diferenţele nu sun foarte mari de la un judeţ la altul în ceea ce priveşte cantităţile de zăpadă picată în ultimele săptămâni.

Companiile încă încheie poliţe de asigurare

Dat fiind riscul iminent de producere a unor calamităţi am sunat la mai multe companii de asigurări pentru a vedea dacă se mai fac asigurări. Asiguratorii susţin că aceste poliţe pot fi încheiate în orice moment, factorii nefiind calculaţi pentru perioade atât de scurte de timp. "De principiu se fac asigurări, nu am primit nicio notificare din partea companiei sau din partea PAID. Bineînţeles că se va face înainte o evaluare a situaţiei de risc", au declarat oficialii Generali Asigurări, care se ocupă de judeţul Vrancea.Citește și:De astăzi s-a dat startul la amenzi pentru cei care nu şi-au făcut asigurarea obligatorie a locuinţei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel