Percheziții de amploare la CFR Marfă. Ce făceau ANGAJAȚII

Un număr de 60 de percheziții au loc în această dimineață, în București și Timișoara. Dosarul instrumentat de DIICOT Timișoara vizează vânzarea vagoanelor CFR Marfă. 

UPDATE:  Fostul director al CFR Marfă Mihuţ Constantin Crăciun ar fi vizat în dosar. 

UPDATE: Potrivit unui comunicat IGPR, procurorii DIICOT Timișoara efectuează 63 de percheziții în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Arad, Teleorman, Dâmboviţa. Prejudiciul s-ar ridica la 6 milioane de euro. 

”Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2016, la nivelul unei societăţi de transporturi feroviare, s-a constituit un grup infracţional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport. Membrii grupării sunt bănuiţi că ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul unei firme de colectare a deşeurilor feroase din Călăraşi a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate”, se arată într-un comunicat IGPR.

Potrivit sursei citate, subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri Bucureşti, în baza unei proceduri de licitaţie deschisă a 2.450 de vagoane pe roţi, la preţ de fier vechi, deşi, în conformitate cu standardele în materie, deşeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria ”deşeu fier vechi greu” şi ”deşeu fier vechi special” (oţel), categorii de deşeuri cu o valoare de piaţă net superioară.

”Preţul de achiziţie a fost de 120 de euro per tona de fier vechi, în condiţiile în care preţul mediu practicat pentru 'deşeu fier vechi greu' era de 175,88 euro per tonă, iar pentru 'deşeu fier vechi special' (oţel) era de 218,90 euro per tonă. Astfel, cei în cauză ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul 'deşeurilor fier vechi special' (oţel) şi cu 46,56% în cazul 'deşeurilor fier vechi greu'. Prejudiciul cauzat societăţii de transport prin activitatea infracţională este de 6.313.748 de euro”, precizează sursa citată. 

---------------

Perchezițiile vizează o grupare suspectată de faptul că a prejudiciat bugetul de stat cu milioane de euro după vânzarea a mii de vagoane vechi a CFR Marfă, potrivit pressalert.ro.

Percheziţiile au loc la unităţi ale CFR Marfă şi la mai multe societăţi care se ocupă cu comercializarea fierului vechi. 

Vagoanele CFR sunt făcute dintr-un oțel special, dar angajații le vindeau la preț de fier vechi și-și însușeau banii. Diferenţa de bani şi-o însuşeau.

30 de persoane ar urma să ajungă la DIICOT pentru audieri. Infracțiunile sunt de constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel