Pelerinaj la Peștera Sfântului Andrei. Mii de oameni, la slujba oficiată de IPS Teodosie

Pelerinaj la Peștera Sfântului Andrei. Mii de oameni, la slujba oficiată de IPS Teodosie
Pelerinaj la Peștera Sfântului Andrei. Mii de oameni, la slujba oficiată de IPS Teodosie

Mii de oameni au participat la slujba religioasă săvârşită de arhiepiscopul Teodosie, alături de soborul de preoţi şi călugări invitaţi, cu ocazia celebrării praznicului Sfântului Apostol Andrei, la mânăstirea ce-i poartă numele, din localitatea Ion Corvin din județul Constanța.

Anul acesta nu mai sunt restricțiile de anul trecut. Creștin-ortodocșii au putut veni la peștera Sfântului Apostol Andrei, dar nu în grupuri organizate (autocare, microbuze), ci cu mașina personală. Așadar, turismul religios este blocat de restricțiile actuale.

Vremea nu este una favorabilă, însă enoriașii din toată țara au decis să vină în localitatea Ion Corvin, scrie Ziua de Constanța.

Cozi de mașini

Toate mașinile cu locuri multiple sunt controlate de polițiști să vadă dacă este vorba despre un grup sau despre o familie numeroasă. 

Sunt cozi kilometrice de mașini, sute  de mașini cu mii de oameni care stau de la coadă de la DN, de la răscruce până la mănăstire. Au fost oprite 3 autocare și 9 microbuze, din informațiile oferite de purtătorul de cuvânt al IJJ. Amenzile sunt aplicate către șoferi sau către organizatorii cursei speciale. De menționat este că a venit foarte multă lume. În zona slujbei, unde este îngrădit,  au loc doar 600 de persoane, apoi accesul va fi restricționat.


Nu a lispit nici în acest an românul care a ales să-și arate credința prin aducerea unei cruci în brațe, până la mânăstire. Acesta a venit pe jos, mai precizează sursa citată.

ÎPS Teodosie a chemat 'toţi credincioşii din ţară' la pelerinaj, inclusiv președintele și premierul

ÎPS Teodosie a cheamat 'toţi credincioşii din toată ţara' la pelerinajul de Sfântul Andrei. 'A scăzut rata de infectare. Dacă vrea, să vină şi preşedintele', a spus ierarhul zilele trecute.

'Sfântul Apostol Andrei este părintele nostru spiritual, este primul care a venit aici şi a propovăduit Cuvântul şi ne-a născut prin Sfânta Evanghelie.  El l-a chemat apoi pe Sfântul Filip, care a stat aici 20 ani. Sfântul Andrei este cel trimis de Dumnezeu prin sorţi, astfel că avem aici 2 apostol din 12. Sfântul Andrei ne-a născut la această viaţă nouă, ne-a dăruit să-i fim ai lui Hristos. Sărbătoarea o vom ţine cu multă bucurie, cu multă însufleţire. 

Anul acesta, rata de infectare a scăzut foarte mult, iată că şi în Bucureşti a scăzut sub 3%, eu invit pe toţi credincioşii din toată ţara să vină.  Dacă vrea şi preşedintele, şi noul prim-ministru, care este un om credincios, parlamentari, miniştri, primari, preoţi, prefect, care-s de-aici, de-ai noştri. Vom avea priveghere luni seara de la ora 17, iar Liturghia solemnă va fi marţi, 30 noiembrie', a precizat joi IPS Teodosie, la Radio Dobrogea.

'Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este un moment de mare importanţă pentru noi'

Amintim faptul că prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a atenţionat, vineri, 26 noiembrie 2021, că pelerinajul la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, din apropierea localităţii Ion Corvin, se va desfăşura conform legislaţiei actuale privind pandemia de COVID-19, cu respectarea mai multor reguli gândite de autorităţi special pentru protecţia sanitară a fiecărui participant.

"Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este un moment de mare importanţă pentru noi, întreaga comunitate de credincioşi din ţară, cu precădere pentru cei din Dobrogea. Pelerinajul la mănăstirea aflată în zona Ion Corvin va fi permis, conform legislaţiei actuale, dar cu respectarea mai multor reguli, gândite de autorităţi special pentru protecţia sanitară a fiecărui participant", a transmis prefectul judeţului Constanţa.

Conform acestuia, vor fi aplicate măsuri preventive ce trebuie respectate, conform actelor normative actuale, la organizarea procesiunilor şi pelerinajelor.

"Astfel, purtarea măştii este obligatorie pe tot parcursul pelerinajului, personalul de cult se va asigura că este păstrată o distanţă de cel puţin 2 metri între participanţi şi va realiza un triaj observaţional (cine prezintă semne, cum ar fi tuse, strănut, rinoree nu va avea acces). Totodată, aceştia vor trebui să dezinfecteze periodic toate obiectele şi suprafeţele frecvent atinse. Toate aceste măsuri preventive sunt cuprinse în ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte nr. 685/939/2021 privind regulile de protecţie sanitară care trebuie respectate la organizarea procesiunilor şi/sau pelerinajelor religioase", a spus Silviu Coşa.



El a menţionat că participanţii pot proveni şi din afara localităţii în care va avea loc pelerinajul, dar nu pot ajunge acolo folosind transporturi organizate sau curse ocazionale, conform 1183/2021



"Aşadar, nimeni nu poate interzice dreptul la credinţă, autorităţile doar facilitează desfăşurarea unui eveniment religios, cu respectarea unor norme pe care, personal, le consider de bun simţ. Fac apel la conştiinţa tuturor enoriaşilor. Acelaşi lucru îl aşteptăm şi de la personalul de cult, care va beneficia de sprijinul şi ghidarea forţelor MAI", a declarat prefectul Constanţei.

În urmă cu un an, a fost restricţionat accesul la slujba de la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei a persoanelor din afara localităţii Ion Corvin, însă măsura a fost contestată de către Arhiepiscopia Tomisului, dar şi de mai mulţi credincioşi veniţi din alte localităţi, care nu au respectat dispoziţiile autorităţilor, fiind aplicate şi amenzi. 

VEZI ȘI EXCLUSIV Cum mi s-a părut ÎPS Teodosie, dincolo de imaginea distorsionată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel