Părinții din diaspora ar trebui să-i învețe limba română pe copii. Radu Cosma (DRP): Unde se va regăsi copilul?

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Radu Cosma, director în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a vorbit despre generația de români născuți în afara granițelor, ca urmare a emigrației, în cadrul emisiunii „România la zi”, a Elenei Ursache, de la Radio Trinitas.

Elena Ursache: „Consideră părinții că este mai bine ca cei mici să știe doar limba țării în care trăiesc?”

Radu Cosma: „Sigur, mai ales că mulți români au plecat fără să știe foarte bine limba statului de reședință și se simt mai bine să știe că au copii care cunosc la perfecție limba statului de reședință. Ori, asta nu este bine nici pentru copil. Studiile psihologice arată că un copil care nu învață limba maternă de mic și nu se dezvoltă într-un bazin lingvistic propriu, cel aparținător mamei și tatălui, ajunge la un moment dat să nu aparțină niciunei naționalități -  nici român, nici italian, nici francez. E undeva între ele.

Italianul niciodată nu va spune despre românul din Suceava, așezat lângă Torino, că e italian de al lui, de sânge. Va spune despre el că e un român care s-a născut în Italia. Ori acel român născut în Italia nu se va regăsi nici în România, pentru că bunicii la un moment dat poate că vor pleca. Ca atare, unde se va regăsi el?”

Peste 5,7 milioane de români trăiesc oficial în străinătate

Potrivit celor mai recente date furnizate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), numărul românilor care locuiesc oficial în afara țării a ajuns la peste 5,7 milioane. Conform datelor oficiale ale MAE din 2021, 5.705.942 de români trăiau în străinătate, având reședință sau domiciliu în alte țări. Dintre aceștia, cele mai mari comunități se găsesc în Italia, Spania, Marea Britanie, Germania și Statele Unite.

Topul țărilor cu cele mai mari comunități de români

- Italia: 1.137.728 de români
- Spania: 1.087.923 de români
- Marea Britanie: 949.810 de români
- Germania: 826.154 de români
- Statele Unite: 464.814 de români

Statisticile mai recente din țările de destinație arată o ușoară variație a acestor cifre. De exemplu, la finele anului 2022, conform Statista, în Germania se aflau 883.670 de români rezidenți, înregistrând o creștere de peste patru ori în ultimii zece ani. În Spania, potrivit Institutului Național de Statistică (INE), la 1 ianuarie 2023 se aflau 565.724 de români, iar în Italia, conform ISTAT, la aceeași dată se înregistrau 1.083.774 de români rezidenți.

Motivele emigrației

Unul dintre principalele motive pentru care românii emigrează este căutarea unor oportunități mai bune de muncă și carieră. Țările precum Germania, Italia sau Spania oferă salarii mai mari, condiții de muncă superioare și posibilități mai rapide de avansare în carieră. De exemplu, în Germania, salariul minim legal este de 12,41 euro pe oră și este în creștere, țintind spre 14 euro pe oră. Salariul pentru un mini-job este de 520 de euro pe lună.

Pe lângă motivele economice, mulți români emigrează pentru a se bucura de un nivel de trai mai ridicat, servicii și facilități mai bune și o calitate generală a vieții superioară. Relațiile de familie sau prietenii deja stabiliți în străinătate reprezintă un alt factor motivațional semnificativ. De asemenea, o parte dintre români pleacă din țară din cauza lipsei de perspective reale de dezvoltare și a oportunităților limitate oferite de piața locală.

Impactul asupra României

Emigrația masivă are un impact considerabil asupra demografiei României. Potrivit Institutului Național de Statistică (INSSE), populația rezidentă a României, conform rezultatelor definitive ale recensământului din 2021, este de 19.053.815 persoane, în scădere cu 1,1 milioane locuitori față de recensământul din 2011. Fenomenul de îmbătrânire a populației s-a accentuat, vârsta medie crescând la 41,4 ani, comparativ cu 40,8 ani în 2011.

Aceste cifre evidențiază o tendință alarmantă și ridică semne de întrebare cu privire la viitorul demografic și economic al țării, subliniind necesitatea unor politici eficiente care să abordeze cauzele și efectele emigrației masive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel