Panică în Arabia Saudită

Marele Regat al Arabiei Saudite se află într-o situație delicată: pierd războaiele de proximitate atât în Siria, cât şi în Yemen,  conducerea de către saudiţi a OPEC este amenințată,  nu câștigă războiul prețurilor petrolului, iar alianța tradiţională cu Occidentul este pusă în discuţie, potrivit portalul de ştiri american OilPrice.com preluat de capital.ro.

Din perspectiva Arabiei Saudite, Iranul pare să câştige teren peste tot. Riad-ul are mai multe vulnerabilităţi care ajută la explicarea anxietăţii pe care o emană saudiţii.

1. Arabia Saudită pierde conducerea OPEC

Arabia Saudită a fost liderul OPEC care a provocat scăderea preţului petrolului, deşi saudiţii au susţinut întotdeauna contrariul. Petrolul de şist american a explodat, a crescut producţia de petrol rusesc, în timp ce un Iran foarte determinat contestă conducerea saudită a cartelului petrolului.

Rezultatul este că Arabia Saudită se vede acum neputincioasă în sprijinirea preţurilor petrolului. În loc să reducă producţia, în cadrul reuniunii OPEC din 4 Decembrie 2015, naţiunile membre ale Cartelului OPEC au refuzat să adere la orice plafon, de altfel o practică de ani de zile.

2. Cheltuirea rapidă a rezervelor monetare

Iranul aşteaptă ridicarea sancţiunilor în 2016, pentru a pompa mai mult petrol în ideea de a-şi îmbunătăţi situaţia economică, în timp ce saudiţii pierd, cheltuindu-şi rapid rezervele de numerar. Potrivit celei mai optimiste opinii, Arabia Saudită poate supravieţui cu preţuri scăzute ale petrolului doar 4 ani.

3. Iranul şi-a asumat un rol conducător important printre arabii şiiţi

Atât Iranul cât şi Arabia Saudită sunt în prezent blocate într-un război de proximitate pe două fronturi: Siria şi Yemen. Iranul are sprijinul Hezbollah în Liban, şi sprijinul majorităţii şiite din Irak. Mai mult, Iranul a reuşit chiar să crească baza de sprijin şiită în naţiunile tradiţional sunnite. Execuţia lui Shia Sheikh Nimr Al-Nimr, dusă la îndeplinire de saudiţi, este o acceptare indirectă a influenţei crescânde a Iranului în rândul populaţiei şiite oprimate din Arabia Saudită, ce reprezintă 15 la sută din populaţie.

[citeste si]

4. Arabia Saudită nu poate învinge Iranul într-un conflict direct

Iranul este o ţară mult mai mare decât Arabia Saudită, raportat la numărul locuitorilor şi a purtat numeroase războaie lungi. În comparaţie, saudiţii au o armată lipsită de experienţă, condusă de oameni loiali familiei regale. 

5. Arabia Saudită ştie că nu va putea miza pe sprijinul SUA într-un război direct cu Iranul

Războaiele dureroase din Irak și Afganistan sunt suficiente pentru a descuraja actuala administraţie a SUA să intre într-un război în toată regula în Siria şi Yemen. Poziţia non-combat a Washington-ului, împreună cu eforturile de negociere a unui acord cu Iranul, ar trebui să servească drept semnale foarte puternice pentru Arabia Saudită.

Mesajul către Regat ar fi acesta: Nu merge la război cu speranţa că SUA te va sprijini. Şi fără sprijinul Vestului, Arabia Saudită ştie că nu are nicio şansă să câştige un război împotriva Iranului. Familia regală, cel mai probabil, nu va risca să piardă puterea implicându-se într-un asemenea război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel