OMV amenință România: abandonăm proiectul Neptun, dacă veți crește redevențele

omv-
omv-

Guvernul român doreşte ca eventualele gazele pe care

"Statul român vrea ca gazul din Marea Neagră să fie vândut pe piaţa locală, dar depinde de preţ. Dacă preţul nu ve convine, nu dezvoltăm zăcămintele", a subliniat directorul responsabil de explorare şi producţie din OMV, Jaap Huijskes, într-o conferinţă de presă în Londra. Afirmațiile au fost exprimate în cadrul summit-ului anual al OMV, eveniment unde directorul companiei austriece, Gerhard Roiss, a declarat că firma pe care o reprezintă a făcut cea mai mare descoperire de gaze din istoria ei, și anume în blocul Neptun din apele teritoriale românești ale Mării Negre, potrivit website-ului de specialitate incomemagazine.ro.

Nemulțumirile OMV sunt legate de redevențe, care se pot modifica începând de anul viitor. Guvernul României dorește mărirea acestora, fapt ce nemulțumește compania austriacă. Mai mult, oficialii români intenționează a introduce o taxă pe veniturile extraordinare ale companiilor din sectorul gazelor și electricității, iar la mijlocul anului următor va fi introdus un nou regim de reglementare și taxare în domeniul companiilor de petrol și gaze naturale, conform aceleiași surse. În contextul expus, Petrom va fi cea mai afectată, întrucât este compania cea mai profitabilă din țară, este producătorul unic de petrol și deținătorul a jumătate din producția de gaze.

 În termenii pe care îi propune Guvernul, Jaap Huijskes a declarat că nu poate preconiza dacă activitățile de exploatare vor continua și anul viitor.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, declara în luna octombrie că OMV Petrom şi Guvernul au început de câteva luni discuţiile privind redevenţele pentru petrol şi gaze. Redevenţele de petrol şi gaze, cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie, au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Exploatarea zăcământului din Marea Neagră ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale. România consumă anual aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporţie de 80% din producţia internă. Diferenţa este importată din Federaţia Rusă, la preţuri ridicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel