Noi reguli pentru elevi din septembrie. Ce se întâmplă cu absențele "nemotivabile"

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Din toamnă, elevii vor fi trecuţi absenţi doar dacă nu sunt prezenţi, fizic, la ore.

Noul an şcolar vine cu modificări pentru elevi, dar și pentru profesori. Regulamentul se schimbă şi în zona absenţelor.

Ce înseamnă „absență nemotivabilă”

Sunt situaţii când o absenţă nu poate fi motivată. În unele cazuri, atunci când elevii absentează, profesorii trec în catalog litera „n”, ceea ce înseamnă „absență nemotivabilă”, scrie portalinvatamant.ro

Potrivit sursei citate, în Statutul Elevului art. 7 actualizat în 2023 se specifică: elevii au dreptul de a le fi consemnată în catalog absența doar în cazul în care nu sunt prezenți la ora de curs și este interzisă consemnarea absenței cs mijloc de coerciție.

Tot în Statutul elevului, actualizat în acest an, scrie în articolul 27, că „pentru toți elevii din învățământul primar, la fiecare 20 de absente nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absente nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, vă fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient”.

Tot în document se precizează: „Pentru toți elevii din învățământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 de absente nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absente nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, vă fi scăzută notă la purtare cu câte un punct”.

În România, legislația privind absențele elevilor este inclusă în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), valabil de la 1 septembrie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel