În viitorul îndepărtat, eclipsele totale de Soare nu vor mai putea fi văzute de pe Pământ.
Pe pagina de Facebook AstroInfo a fost expus motivul din cauza căruia, peste aproximativ 600 de milioane de ani, pe Pământ nu vor mai exista eclipse totale de Soare:
„Luna se îndepărtează de noi câte 4 cm în fiecare an. Din acest motiv, în aproximativ 600 milioane de ani, nu se vor mai produce deloc eclipse totale de Soare, ci doar eclipse inelare. Până atunci, pe măsură ce Luna se va îndepărta de Pământ, vor avea loc eclipse totale de Soare tot mai puține și tot mai scurte. Să profităm până mai putem.“, au scris, într-un mod ironic, cei de la AstroInfo.
Planeta Venus, cunoscută popular ca Luceafărul, se află în această perioadă la cea mai mică distanță de Pământ, aproximativ 40-50 de milioane de kilometri, iar acest fapt îi conferă câteva particularități impresionante pentru o planetă din sistemul solar.
Venus este o planetă interioară Pământului, orbita sa aflându-se între planeta noastră și Soare, iar acest lucru permite observarea sa doar după apus sau doar înainte de răsărit. În momentul în care Venus, în rotația sa în jurul Soarelui, se poziționează între Pământ și Soare, luminozitatea acesteia crește foarte mult, făcând-o al treilea corp luminos de pe cer, după Soare și Lună. Bineînțeles, acest lucru nu se întâmplă atunci când Venus se află în dreptul Soarelui, ci în zilele premergătoare și ulterioare conjuncției inferioare.
Cum conjuncția cu Soarele va avea loc pe 8-9 ianuarie 2022, în acest zile planeta poate fi văzută pe cerul de seară, imediat după apus. De asemenea, va putea fi văzută începând cu jumătatea lunii ianuarie înainte de răsăritul Soarelui, iar strălucirea sa va fi una impresionantă.
Partea cea mai interesantă la planeta Venus e că aceasta trece exact prin același faze prin care trece Luna. Putem observa Luceafărul în fază de disc, asemeni Lunii pline, atunci când planeta se află în partea opusă Soarelui față de Pământ și, de asemenea, putem vedea planeta în fază de primul pătrar și al doilea pătrar. Atunci când Venus trece printre Pământ și Soare, la fel ca în această perioadă, diametrul său crește foarte mult, fiind extrem de aproape de Pământ. Distanța planetei față de Terra variază de la 40-50 de milioane de kilometri atunci când se află între Soare și Pământ, la peste 250 de milioane de kilometri atunci când se află de partea opusă a Soarelui (vezi imagini AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu