Monica Macovei comentează decizia Tribunalului, după ce a pierdut recursul

Monica Macovei comentează decizia judecătorilor de la Tribunalul București, după ce presa a anunțat că trebuie să plătească o amendă uriașă și să returneze o parte din banii folosiți pentru propagandă electorală, în campania de la prezidențiale. Într-o postare ”sponsorizată” pe Facebook, europarlamentarul prezintă propria variantă. Potrivit acestei postări, Macovei invocă o interpretare a legii, pe care judecătorii, probabil, nu au acceptat-o. Macovei mai dă vina și pe mandatarul financiar al campaniei sale electorale, care ar răspunde ca persoană fizică.  Monica Macovei încheie postarea cu o formulă consacrată: ”Desigur, respect hotărârea judecătorească”.

Am adus bani de acasă, iar acum trebuie să îi mai plătesc o dată

Iată postarea Monicăi Macovei:

”Am câștigat procesul cu AEP, cu excepția unei donații din banii mei. Tribunalul București a decis să admită în parte apelul făcut de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și să îi dea câștig de cauză pe un singur punct: să îmi confiște suma de 10.000 euro pe care eu am donat-o din economiiile mele, bani personali, în perioada anterioară începerii campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2014. Neavând bani înainte de începerea campaniei, am luat 10.000 de euro din economiile mele, adică am adus bani de acasă, iar acum trebuie să îi mai plătesc o dată. Acești bani au fost înregistrați în mod transparent, ca împrumut, de la mine, ca persoana fizică, către candidat. Având în vedere că persoana care a împrumutat candidatul sunt tot eu, operațiunea a fost, practic, o donație, permisă de lege. Pentru că pe 1 iulie 2016, în media și în spațiul public, au apărut informații eronate, fac această precizare pentru o informare corectă”.

Contractele erau semnate de mandatarul financiar, nu de mine

”Legea 334/2006, în vigoare atunci, spunea în art. 31(1): “Candidații propuși pentru alegeri de un partid politic pot finanța activități de propagandă electorală doar prin intermediul partidului politic”. Mutatis mutandis acest text de lege se aplică și candidatului independent și se referă la faptul că un candidat independent își poate finanța propria campanie electorală, inclusiv prin intermediu său, ca persoana fizică.

În octombrie 2015, am câștigat pe fond procesul cu AEP, cu excepția unor materiale de campanie donate pe baza unor contracte semnate de mandatarul financiar, nu de mine, iar mandatarul financiar răspunde pentru asta, potrivit legii”, adaugă Monica Macovei.

Am fost mai transparentă decât prevede legea

”Este deja binecunoscut faptul că în campania electorală am avut finanțări mici de la mulți oameni. Nu am avut donații mari, nu am primit bani aduși cu punga. Toate donațiile și cheltuielile din campanie s-au făcut prin mandatar financiar, așa cum prevede legea. Mandatarul financiar a declarat la AEP și sumele primite înainte de începerea campaniei, deși legea spune că se aplică numai în timpul campaniei electorale. De pildă, declararea legală a împrumutului de 10.000 de euro s-a făcut pe 14 august 2014, deci înainte de începerea campaniei electorale, un alt motiv pentru care AEP nu trebuia să ceară confiscarea acestor bani. Am fost mult mai transparentă decât prevede legea.

Ceea ce am făcut în campania electorală de la alegerile prezidențiale a fost, de fapt, să mutăm finanțarea electorală de la baroni la cetățeni. Și asta în condițiile în care legea era gândită pentru donatori puțini și mari, adică să mențină și încurajeze “clientela politică”. Desigur, respect decizia judecătorească”, încheie europarlamentarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel