Ministerul de Finanţe a împrumutat 1,1 miliarde lei de la bănci

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Ministerul de Finanţe a împrumutat joi de la bănci 1,1 miliarde lei în două emisiuni de titluri de stat cu scadenţa în 2022, respectiv 2027, la dobânzi de 1,97% şi 2,95%.

Statul a atras 852,5 milioane lei în urma unei emisiuni de certificare de trezorerie cu discont, peste valoarea nominală de 800 milioane lei. La licitaţie au participat şase dealeri primari. Emisiunea are scadenţa în 2022.

Valoarea totală a cererii a fost de 891,7 milioane lei, din care ofertele competitive au fost de 882,4 milioane lei, iar cele necompetitive 9,3 milioane lei. Din suma totală adjudecată, băncile au oferit în cont propriu 843,2 milioane lei şi 9,3 milioane lei au fost oferte necompetitive.

Prin a doua licitaţie derulată joi, de obligaţiuni de stat cu o valoare de 600 milioane lei, ministerul a atras doar 254,9 milioane lei. La licitaţie au participat şapte dealeri primari, iar termenul de scadenţă al obligaţiunilor este 2027

Rata cuponului este de 2.5%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului mediu de adjudecare de 2,95%. Valoarea totală a cererii a fost de 286,9 milioane lei, din care ofertele competitive au fost de 215 milioane lei, iar cele necompetitive de 71,9 milioane lei. Din suma totală adjudecată, băncile au oferit 153 milioane lei în nume şi cont propriu şi 30 milioane lei în contul clienţilor, iar restul au reprezentat ofertele necompetive.

În cadrul acestei licitaţii, Ministerul Finanţelor a respins n totalitate ofertele de cumpărare transmise cu un nivel al preţului mai mic de 97.3173%, în conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 din Regulamentul-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2245 din 16.09.2016, informează Mediafax.

Ministrul Dezvoltării anunță că mii de proiecte vor fi finanțate de la bugetul de stat

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că aproximativ 3.000 de proiecte de infrastructură vor fi finanțate printr-un fond care va fi înființat de Guvern. Este vorba despre proiecte care nu pot fi realizate cu fonduri europene sau prin PNRR.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, susține că aproximativ 3.000 de proiecte au fost realizate de reprezentanții autorităților locale și ar putea fi finanțate prin fondul care va fi înființat de Guvern.

Peste 500 de proiecte sunt într-un stadiu avansat de elaborare.

„Sunt 3.000 de proiecte care nu pot fi finanțate prin fonduri europene. 570 de proiecte au documentația tehnică, au tot ceea ce trebuie pentru a fi promovate. Suma depășește 8 miliarde de lei, nu există fonduri la Compania Națională de Investiții, nici prin PNRR”, a explicat ministrul Dezvoltării.

Proiectele vor fi finanțate de la bugetul local.

„Finanțarea se va face printr-un program de dezvoltare națională. Ce lipsește în PNRR, găsim soluție de finanțare prin bugetul național”, a precizat ministrul Cseke Attila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel