Mariana Tîrcă, povestea din INFERNUL de la Cernobîl. "Nici țipenie de om! Am trăit cu FRICĂ"

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Handbalista Mariana Tîrcă, componentă a grupării Știința Bacău, a făcut mărturii șocante despre tragedia de la Cernobîl.

Mariana Tîrcă, componentă a grupării Știința Bacău, a făcut mărturii șocante despre tragedia de la Cernobîl, din anul 986. Avea 23 de ani și se afla în plină ascensiune cu echipa lui Alexandru Mengoni și Costel Petrea, iar calificarea în finala Cupei Campionilor Europeni valida din nou valoarea handbalului românesc.

În ziua tragediei de la Cernobîl, Mariana Tîrcă și colegele sale aveau să joace prima manșă a dublei cu Spartak, la Kiev, oraș aflat în zonă de risc maxim, situat la doar 110 km de accidentul care se produsese, în acea noapte, în timpul unui test de siguranță. Sovieticii secretizaseră totul, deși peste 30 de persoane muriseră pe loc, iar gruparea din Bacău avea să meargă, conform obiceiurilor din sport, la plimbarea din ziua meciului. 

"Nu era nimeni pe străzile din Kiev, noi am fost expuse atunci. Pe străzile din Kiev era o atmosferă apăsătoare și nu înțelegeam de ce. Nu trecea nimeni. Nici țipenie de om! Noi am fost expuse atunci, dar nu am realizat la acel moment. Ne-am dat seama că ceva e în neregulă abia în momentul în care am văzut că partida urma să fie condusă de un cuplu de arbitri din Uniunea Sovietică, ceea ce nu era în conformitate cu regulamentul. Arbitrii delegați inițial refuzaseră să mai vină la Kiev", a declarat Mariana Tîrcă pentru digisport.ro.

"Hainele ne-au fost îngropate"

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora 1:23. Catastrofa a fost cauzată de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, un oraș părăsit, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată. Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi până în estul Americii de Nord, iar în timp, efectele asupra populației au fost năucitoare.

"Când am revenit în România, lucrurile personale ne-au fost băgate într-un beci, la întuneric, ni le-au dat înapoi după multe săptămâni, îmi amintesc. Alte lucruri, hainele, au fost îngropate. Ne-au dus la Iași, la un institut și ne-au măsurat gradul de radioactivitate folosindu-se de firele de păr.

Acel control și tot ce se întâmplase ne-a distras puțin de la tensiunea returului. Apoi, după retur, ne-au băgat direct în carantină, am stat mult timp izolate. Am trăit cu frică o perioadă, eram tinere. Dacă inițial, când eram în Kiev, nu am conștientizat adevărata dimensiune a problemei, pe urmă am înțeles exact cum afecta întreaga omenire. Mereu îmi aduc aminte de acea perioad", a completat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel