MALL OF SHAME, interviu BOGDAN DROMA. Mesajul românilor din Germania pentru Iohannis

Au plecat în Germania pentru un viitor mai bun construit prin muncă cinstită. Ceea ce părea un vis frumos s-a transformat rapid într-un coșmar pentru mai mulți români. 

Mall-ul din Berlin ar fi trebuit să fie reprezentarea a tot ce înseamnă lux, dar nu este altceva decât un simbol al exploatării lucrătorilor migranți din țările UE.

Mai mulți români au intrat într-o situație fără ieșire după ce au ajuns la muncă în Germania. Au muncit luni de zile, iar când și-au cerut banii, au fost umiliți. Oamenii au fost înșelați. Li s-au promis contracte de muncă, dar nu au primit nimic.

VEZI ȘI: Problemă pentru Iohannis în diaspora: Mall-ul din Berlin a dat țeapă muncitorilor români

Între timp, firma acuzată susţine că nu i-a avut niciodată angajaţi, prin urmare nu le datorează nimic. Românii au fost angajați pe șantierul de construcție al mall-ului cu un salariu de mai puțin de 6 euro pe oră, 10 ore pe zi, 6 zile pe săptămâna, pentru a afla la sfârșitul proiectului că nu vor mai fi plătiți. O bună parte dintre muncitori s-au organizat în cadrul Sindicatul Muncitorilor Liberi (FAU-Berlin) angajându-se în lupta pentru salariile neplătite. Presa internațională vorbește despre situația românilor, chiar dacă în în țara noastră este o tăcere absolută. Oamenii și-au pus toate speranțele în Klaus Iohannis și vor ca abia acum "să-și ia țara înapoi". 

Într-un interviu acordat pentru DC News, Bogdan Droma, unul dintre românii care a muncit pentru ridicarea Mall of Berlin, a vorbit despre această situație dramatică.

DC News: Care este situația actuală a românilor veniți să muncească în Germania?

Bogdan Droma: În momentul de față, unii români sunt ok, dar acești sunt puțini. Din păcate, sunt mulți care o duc foarte rău. Sunt victimele discriminării. Românii sunt discriminați la locul de muncă și, pentru a-și păstra jobul, ei trebuie să lucreze chiar și de patru ori mai mult decât un neamț. De cele mai multe ori, acel loc de muncă este fără acte, iar munca fără acte în Germania este sclavie. Șeful de șantier îți reproșează că niciodată nu muncești suficient și că întotdeauna poți mai mult. Și mai mult, și mai mult. Țipă la tine, se comportă urât, iar tu nu ai ce să faci pentru că riști să rămâi fără bani. În plus, poți să îți pierzi și locul în care dormi. Stai cu 10-12 oameni și plătești în jur de 200 de euro de persoană. Neamțului – dacă nu îi place cum muncești – te dă afară. 

Noi – românii – o ducem rău în Germania pentru că ne vindem munca ieftin. Suntem dispuși să muncim în condiții foarte grele doar pentru a avea ceva de mâncare. Cu sau fără acte, la momentul de față, românii sunt exploatați pentru că sunt dispuși să muncească foarte mult. 

Youtube video image

Avem nevoie de ajutor din partea statului român: avem nevoie în ceea ce privește ajutorul pentru acte. Adică ar fi nevoie de o persoană care să traducă fără costuri la ghișeele pentru eliberarea actelor standard în Germania. În lipsa unei astfel de persoane, am putea merge la Ambasadă să facem o pagină scrisă în limba română cu o cerere pe care să o depunem tradusă în limba germană cu toate întrebările și răspunsurile gata făcute. Dacă vrei să ți se traducă un act, un translator în Germania îți ia câteva sute de euro. Propunerea mea ar fi să cunoască Consulatul român legea din Germania. Repet: ar fi nevoie de o hârtie scrisă în română și în germană – pentru a vedea persoana de la ghișeu că tu ai înțeles ce semnezi – cu toate punctele bifate. Te duci la birou cu ea și funcționarul va știi ce vrei. Asta înseamnă că nu ne vom mai confrunta cu probleme pentru o adresă germană. Nu vom mai fi victimele celor care ne cer și 200 de euro pentru o adresă.

DC News: Dumneavoastră de ce ați plecat din România?

Bogdan Droma: Vă spun sincer că mereu le spuneam altora că dacă nu se descurcă în România nu se vor descurca nici în altă țară. Eu m-am zbătut cât am putut să mă descurc în România de unul singur. Noi – din tată în fiu – facem bijuterii - și din asta trăim. Eu îmi doresc mai mult de la viață. Nu este suficient să fac bijuterii, să fac bani pentru ziua respectivă și să nu am niciun plan de viitor. M-am dus la Primărie să cer o tarabă pentru a vinde în piață și mi s-au cerut 2.000 de euro șpagă. Nu am avut de unde să le dau banii aceștia. În țara noastră, oamenii nu sunt uniți și nu au încredere unul în celălalt pentru a face lucruri împreună. Am încercat să fac multe lucruri în România, dar nu am reușit. Nu am văzut nicio oportunitate în România pentru mine la momentul actual. Am zis că merg în Germania, stâng câțiva bani și apoi să vin în țară să fac ceva. Din păcate, m-am lovit și de ideea că sunt rom. De aceea am plecat de acasă. Vreau un alt viitor pentru mine și pentru copiii mei.

DC News: Spuneați că doar câțiva nemți au luat atitudine în cazul dumneavoastră, în timp ce în România este tăcere totală. Cum vă explicați acest lucru?

Bogdan Droma: Inițial, când am văzut că în România nu se vorbește despre cazul nostru, m-am gândit că veștile nu au ajuns până acasă. Nu aș vrea să cred că presa din România nu este interesată de românii din diaspora. Nu suntem noi singurii care am pățit așa ceva. Mai sunt și alții răspândiți pe alte meleaguri, dar în Germania este cel mai greu. Am muncit și în alte țări – printre care Spania. Pe atunci făceam ce știu eu mai bine – brățări. Oamenii erau foarte încântați. Până la urmă, fratele și unchiul meu m-au chemat în Germania să muncesc la celebrul mall. Se spunea că va fi cel mai mare mall din Europa și că vom avea un contract de muncă. Ni s-a propus și un loc unde să stăm, dar lucrurile nu au fost așa. Când am ajuns aici, ce-am crezut și ce-am văzut? Deja colegii mei dormeau pe stradă. Până la urmă au găsit o cameră unde dormeau câte 12-13 inși. Unii dormeau și pe balcon. Balcon deschis. După o vreme, ne-am trezit în stradă, iar proprietarul ne-a dat afară și ne-a aruncat hainele la gunoi. După câteva zile în care am dormit în stradă și uneori mergeam și uzi de ploaie la muncă, ni s-a propus un loc de cazare aproape de locul unde munceam. Era un apartament și ni s-a spus că are un preț foarte bine. Noi ne-am bucurat și am acceptat imediat. Ne-am dus acolo. Eram vreo 12 persoane. Ni s-a spus că ni se închiriează apartamentul cu circa 1200 euro pe lună. Ar fi fost acceptabil în condițiile în care nu știam nici limba germană. Am acceptat oferta, dar după câteva zile au venit și alți băieți care ne-au spus că nici ei nu au unde să doarmă. Dintr-o dată s-a scumpit și chiria. Dacă am fi rămas în continuare acolo, ar fi fost foarte greu pentru noi. 

Până la urmă, am găsit un loc în care să dormim și să plătim mai puțin. Este realitatea pe pielea noastră. Am impresia că presa din România nu știe situația reală în care ne aflăm. Nu aș vrea să cred că nu avem suportul mass-media din țară. Am vrea ca jurnaliștii români să ne susțină și să transmitem împreună un mesaj împotriva discriminării. Sperăm că mesajul pe care astăzi îl transmitem cu ajutorul DC News să ajungă în toată presa românească.

DC News: Ce v-ați așteptat să găsiți în Germania și ați găsit de fapt?

Bogdan Droma: La întrebarea aceasta vă voi răspunde foarte scurt. Mă așteptam să găsesc un loc de muncă bine plătit, cu acte și speram să am unde dormi. Am primit doar muncă, bani foarte puțini. Am muncit cât trei-patru nemți.

DC News: Ați crezut în mitul neamțului?

Bogdan Droma: Știam că nemții sunt oameni drepți, corecți și mai știam că sunt oamenii lucrului bine făcut.

DC News: Cum vedeți rezolvarea în cazul dumneavoastră?

Bogdan Droma: Sunt două rezolvări în aces caz. În primul rând, am vrea să ne primim banii. În al doilea rând, mai este un lucru foarte important. Noi protestăm de două luni. Am protestat zi de zi, aproape fără încetare. Nu protestăm doar pentru bani. Nouă ne-a fost călcată demnitatea în picioare. Noi am fost mințiți și duși cu vorba – de la o săptămână la alta – că ni se vor face actele. Am fost tratați foarte rău și amenințați. Ne simțim un fel se sclavi moderni, dar nu acceptăm să rămânem niște slavi neplătiți. Vrem să arătăm opiniei publice ce se întâmplă. Cel mai mare interes al nostru este ca informația să ajungă în țară, iar românii să se gândească de mai multe ori înainte să plece de acasă. Dacă vrei să muncești în străinătate, trebuie să cunoști limba țării în care te duci. În caz contrar, ajungi să nu îți iei banii și ajungi să fii bătaia de joc a unora și a altora. În altă ordine de idei, vrem ca românii să își aprecieze munca. Vrem să nu mai munceacă atât de mult pe bani puțini. Românii veniți în străinătate trebuie să-și respecte munca.

Trebuie să ne câștigăm respectul în fața tuturor, iar pentru asta trebuie să ne respectăm între noi. Acesta este și motivul pentru care noi protestăm. În prezent, noi suntem susținuți de imigranți. Ei sunt solidari cu noi și încearcă să ne apere drepturile. Sunt și oameni buni. Cât timp am protestat, au pus mânâ de la mână și ne-au ajutat cu tot ce-au putut. A fost o perioadă în care am trăit datorită solidarității oamenilor care locuiau în vecinătatea mall-ului unde am lucrat. Le-au plăcut metoda noastră de a ne face dreptate. Nu ne-am dus să ne batem, nu ne-am certat cu nimeni. Am ieșit în stradă și am protestat civilizat.

DC News: Ați realizat un video cu un mesaj pentru Klaus Iohannis care se pliază perfect pe ideea promovată de președintele ales: "Ne luăm țara înapoi". Cum comentați acest subiect?

Bogdan Droma: Eu am făcut acel filmuleț imediat după alegerile prezidențiale.

DC News: Când ați auzit că a ieșit președinte Klaus Iohannis, la ce v-ați gândit prima data?

Bogdan Droma: Înainte să plec din țară, nu auzisem foarte multe lucruri despre el. Ulterior, am auzit lumea vorbind frumos despre domnul Klaus Iohannis. Foarte mulți dintre cei care au votat la Ambasada din Berlin au votat cu domnul Iohannis.

DC News: Aveți vreo așteptare de la Klaus Iohannis?

Bogdan Droma: Sincer, da. Aștept o schimbare. Sper să taie corupția de pe harta României măcar cu 50%. Vorbesc despre corupția la toate nivelurile. Dacă domnul Klaus Iohannis ar reuși să scadă corupția în România, mai avem o șansă. Dacă face acest lucru, următorul pas ar fi să crească economia țării și să mărească nivelul de trai. Avem un salarii de tot râsul, iar dacă vrei să trăiești din acești bani... este practic imposibil.

DC News: Vreți să vă întoarceți acasă, în România?

Bogdan Droma: Da! Cum să nu?! Toți românii vor să se întoarcă acasă. Când veți auzi un român care spune că nu vrea să se întoarcă acasă, credeți-mă că este prea scârbit să vină acasă. Unde să se întoarcă? Ar vrea să vină, dar nu are de ce se întoarcă. Ce să facă? Nu are unde.

DC News: Spuneți-ne câteva lucruri despre patronul dumneavoastră.

Bogdan Droma: Investitorul principal e neamț. Următorii în ierarhie – care oferă sarcini companiilor mai mici – sunt reprezentați de ruși, turci, polonezi și alte naționalități. Sub aceste companii, mai sunt și altele care preiau sarcini și predau mai departe la intermediari forța de muncă. Banii trec prin toate mâinile acestea și ajung la noi – la muncitori - doar cinci euro/oră. Banii care ar trebui să-i primim sunt undeva la 25 de euro pentru ceea ce muncim, dar noi nu primim acești bani niciodată pentru că intermediarii care iau lucrările nu știu cum să facă să taie și mai mult, și mai mult, și mai mult. Noi, din cinci euro pe zi, trebuie să plătim cazare, mâncare, tansport și așa mai departe. Dacă de sus lucrurile sunt lăsate din frâu... normal că se duce totul de-a valma. Nu are cum să fie investatorul bun, iar compania rea.

Prin mesajul pe care vreau să-l transmit românilor vreau să le deschid inima. Eu sunt sigur că dacă jurnaliștii ar fi știut de situația noastră, ar fi făcut ceva. Vreau să menționez un lucru. Sunt doi români care studiază în Germania. Ne ajută cu orice. Ne-au arătat solidaritate, lucru de care aveam mare nevoie. Sunt români care sunt mișcați de situația noastră și vor să facă orice. Când i-am văzut, a fost un șoc pentru mine. Noi ne gândeam cum să facem ca românii să vină și să fie alături de noi și cei doi tineri au bătut la ușa noastră. Am rămas uimiți când ne-au zis că vor să ne ajute. Mai că nu i-am luat în brațe să-i pup când i-am văzut că sunt alături de noi. S-au implicat extraordinar de mult în lupta noastră. Cei doi români ne-au dat multă speranță. Le suntem foarte recunoscători.

DC News: Ce mesaj aveți pentru românii care vor să plece în străinătate să muncească?

Bogdan Droma: Sfatul meu este să ocolească pe cât mai mult posibil munca necalificată. De ce? Pentru că în acest domeniu este cea mai mare sclavie posibilă din Europa, mai ales în Germania. Să învețe o meserie, să învețe limba, să înțeleagă măcar puțin Constituția Germaniei care este foarte simplă. Este foarte important ca românii să fie informați înainte de a pleca de acasă pentru a nu ajunge cum am ajuns noi. Mesajul nostru sperăm să ajungă și la domnul Klaus Iohannis.

DC News: Organizația FAU v-a oferit mult sprijin.

Bogdan Droma: Da. Cei de la FAU ne-au oferit mult sprijin și au făcut multe lucruri pentru noi. Ne-au dat un loc de dormit, ne-au dat să mâncăm și au creat și un cont unde lumea poate să doneze pentru noi până vom reuși să câștigăm această luptă. FAU este un sindicat mic, dar care ne-a ajutat enorm. Au protestat cu noi în frig și ne-au fost alături enorm. Noi suntem foarte hotărâți să ducem această luptă până la capăt și sperăm ca românii să fie alături de noi.

"Mall of Berlin – imigranții l-au construit, nemții nu l-au plătit. Mall of Shame, plătește muncitorii" – mesajul de pe următorul banner cu care va protesta Bogdan Droma.


Aflați aici mai multe lucruri despre ei: https://www.facebook.com/mallofshame?pnref=story

Românii din diaspora au deschis o petitie online aici: https://www.change.org/p/fettchenhauer-controlling-logistic-gmbh-mall-of-berlin-bezahlt-eure-besch%C3%A4ftigten

Organizează demonstrații: https://www.facebook.com/events/607263129379690/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel