Urmărește emisiunea live


Lyme, boală de sezon. Dacă ai astfel de pete pe piele mergi la spital

Foto: facebook / Tudor Ciuhodaru
Foto: facebook / Tudor Ciuhodaru

Dacă ați observat astfel de pete pe piele, ca în fotografie, după o mușcătură de căpușă, atunci mergeți de urgență la spital! Este primul stadiu al bolii Lyme, averzează medicii.

Conform medicului Tudor Ciuhodaru mușcăturile de căpușe pot fi estrem de periculoase. El explică, într-o postare pe facebook, ce se poate întâmpla în acest caz:

"Aveți eritem sub formă de țintă. Este primul stadiu al boreliozei (boala Lyme sau boala cu 1000 de fețe). 31 de pacienți fost diagnosticați la Iași cu borelioză doar anul trecut." spune medicul.

Ce trebuie să știți în cazul când sunteţi muşcat de o căpuşă:

"1. La noi căpușa implicată este Ixodes ricinus (numele e dat de aspectul caracteristic de ”bob de ricin”). Nu toate căpușele sunt purtătoare de Borelia (nu toate persoanele mușcate de o căpușă vor dezvolta borrelioză).
2. Boala Lyme poate fi recunoscută uşor în primul stadiu.
3. Eritemul apare în câteva zile (între 3 și 30 de zile) la nivelul pielii, centrat de locul de atașare a căpușei. Este roșiatic, rotund și are dimenisiuni variabile.
4. În timp acesta se extinde centrifug mărindu-și suprafața.
5. Și are adesea un aspect caracteristic de semn de tras la ţintă: un punct roşu central înconjurat o zonă de piele curată ce este și ea înconjurată de o zonă roşie. În majoritatea cazurilor eritemul nu produce prurit sau durere dar este cald la atingere.
6. În această etapă, infecția poate asocia și un sindrom pseudogripal manifestat prin: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii (ganglioni umflați).
7. Chiar fără tratament eritemul migrator dispare în câteva săptămâni." arată medicul Ciuhodaru.

Rețineți:

"1. Prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice.
2. Extragerea se face preferabil de personal specializat.
3. Medicaţia se administrează adesea la domiciliu pentru o perioadă de până la 10-14 zile.

Și puțină istorie. În 1982 Willy Burgdorfer (microbiolog american de origine elvețiană) a reușit să identifice o spirochetă dintr-o specie de căpușe care se dovedea a fi implicată într-o misterioasă epidemie ce afectase populația orașului Lyme din statul american Connecticut.
Deși în orașul Lyme populația a fost afectată în special de fenomene cutanate și articulare (poliartrită, spondilită, sacroileită), noțiunea de Lyme nu se limitează doar la descrierea de artroborelioză, ci include pe lângă fenomenele autoimune și pe cele de afectare neurologică progresivă." este postarea avertisment a medicului Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă – coordonatorul Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic de Urgenţe "Sfântul Ioan" din Iaşi.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel