Liderii UE fac apel la solidaritate şi acuză Rusia de crime de război

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au cerut crearea unui fond de solidaritate pentru a sprijini redresarea economică a Ucrainei după invazia rusă, la încheierea primei din cele două zile de discuţii desfăşurate joi la Bruxelles, informează vineri dpa. 

Fondul urmează să sprijine Ucraina ca urmare a 'distrugerii şi pierderilor enorme' provocate ţării de Rusia, se arată în declaraţia comună a celor 27 de state membre ale UE. Declaraţia solicită organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor pentru a sprijini Ucraina după ce 'încetează atacul rusesc'.

De asemenea, liderii UE s-au angajat să ofere sprijin guvernului ucrainean 'pentru nevoile sale imediate'. Uniunea Europeană a acuzat Rusia de comiterea de crime de război în Ucraina, declaraţia summitului de la Bruxelles afirmând că Moscova va fi 'trasă la răspundere în conformitate cu dreptul internaţional'.

'Rusia întreprinde atacuri împotriva populaţiei civile şi vizează obiecte civile, inclusiv spitale, unităţi medicale, şcoli şi adăposturi', se arată în declaraţia Consiliului European, care adaugă că 'aceste crime de război trebuie să înceteze imediat', notează Agerpres.

Citește și Pentagonul: Rusia va ieşi din conflictul cu Ucraina mai slăbită şi mai izolată

Rusia va ieşi din conflictul cu Ucraina mai slăbită şi mai izolată, a declarat joi un înalt oficial al Pentagonului, transmite vineri Reuters. 'Cred cu un grad ridicat de certitudine că Rusia va ieşi din Ucraina mai slăbită decât a intrat în conflict. Mai slăbită din punct de vedere militar, mai slăbită din punct de vedere economic, mai slăbită din punct de vedere politic şi geopolitic şi mai izolată', a declarat subsecretarul pentru politica de apărare Colin Kahl.

Khal a mai spus că un viitor document de strategie de apărare al Pentagonului va declara Rusia o 'ameninţare acută'.

Dar Rusia nu poate reprezenta o provocare de sistem pe termen lung pentru Statele Unite, spre deosebire de China, a adăugat oficialul american. Totodată, a mai declarat că Rusia este pe cale să îşi epuizeze muniţia ghidată de precizie şi este mai probabil să se bazeze pe bombe nedirijate şi pe artilerie.

În opinia subsecretarului Colin Kahl, preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi doreşte un conflict total cu NATO. Dintr-un alt punct de vedere, invazia rusă în Ucraina este o povară strategică pentru China, consideră oficialul american.

'Cred că, într-o oarecare măsură, ceea ce a făcut Putin în Ucraina face din Rusia o povară strategică mult mai mare pentru Beijing decât a fost în urmă cu şase săptămâni sau în urmă cu şase luni', a spus Colin Kahl. În februarie, China şi Rusia şi-au anunţat un parteneriat 'fără limite', susţinându-se reciproc în privinţa Ucrainei şi a Taiwanului cu promisiunea de a colabora mai mult împotriva Occidentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel