Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat, marţi, că parlamentarii USL nu vor participa la votul privind legea câinilor fără stăpân dacă nu se va vota prin apel nominal.
"Poziţia USL o cunoaşteţi noi suntem împotriva acestui proiect de lege. Am solicitat şi ieri în plenul Camerei Deputaţilor să fie reîntors la comisie şi să fie pus de acord cu solicitările pe care le au ONG-urile care se ocupă de protecţia animalelor. S-a refuzat acest lucru. Se va forţa votul. Am înţeles că, cu acordul liderilor de la Putere, se va propune ca astăzi votul să fie secret. Noi vom solicita vot prin apel nominal. Dacă nu se va aproba acest lucru nu vom participa la vot ca cetăţenii să vadă care sunt partidele care doresc ca această lege să fie reglementată aşa cum este redactat raportul şi cine sunt călăii câinilor", a declarat liderul de grup al PSD Mircea Duşa într-o conferinţă de presă.
Proiectul legislativ a provocat dezbateri aprinse, opoziţia acuzând puterea că sprijină o lege ce va permite primarilor eutanasierea în masă a câinilor fără stăpân.
Dezbaterile de luni din Cameră pe marginea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân au debutat cu o solicitare de retrimitere la comisie aparţinând viceliderului de grup PSD, Aura Vasile, nemulţumită de amendamentele pe care Comisia de adminsitraţie le-a adus proiectului. Solicitarea a fost reluată şi de către viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu. "PNL solicită şi el retrimiterea la Comisie pentru că, în afară de faptul că cei de la PDL doresc omorârea câinilor, noi credem că poate exista o soluţie înţeleaptă, care să rezolve cu adevărat problema. (...) Comisia a lucrat de cele mai multe ori cu uşele închise, a ignorat orice altă opinie", a spus Nicolăescu.
În cadrul dezbaterilor generale, opoziţia şi-a reînnoit criticile susţinând că legea este doar în beneficiul unor primari care vor să se îmbogăţească de pe urma ecarisajului brutal al câinilor comunitari. "Principala problemă a proiectului este că nu prevede o soluţie unitară. Într-o localitate, se poate decide eutanasierea câinilor, iar în comuna apropiată nu, iar atunci acea comună va deveni sursă de pui abandonaţi în prima comună", a obiectat liberalul Cristian Adomniţei.
Citește și:
Votul final de marţi la legea câinilor comunitari va fi secret, a decis Camera Deputaților
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu