Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, a lămurit, la TVR 1, controversele din jurul OUG pe interceptări, ca urmare a deciziei CCR.
Șefa DNA a explicat că OUG este o "soluţie provizorie prin care atât DNA cât şi celelalte instituţii vor respecta decizia CCR", adaugând că "începând de astăzi am schimbat modalitatea de punere în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică". "Vom folosi doar o infrastructură tehnică care ne va permite să punem în aplicare mandatele de supraveghre tehnică", a precizat Laura Codruța Kovesi. Ea a adăugat că "efectele deciziei CCR nu le vom vedea nici azi, nici mâine, nici poimâine", subliniind "principii esenţiale ale justiţiei: deciziile CCR se aplică pentru viitor".
Laura Codruța Kovesi a mai specificat că în DNA, toate dosarele au avut la bază diferite modalităţi de probaţiune, nu au fost dosare bazate doar pe interceptări. Mai mult, a adăugat că "în foarte multe dintre dosare, avem situaţii în care ceea ce se discută între inculpaţi au recunoscut în declaraţiile pe care le-au dat".
Lămuriri pentru judecători, când se aplică paragraful 52
Șefa DNA a vorbit despre frământarea din sistemul judiciar "privind anumite aspecte din motivarea Curţii - paragraful 52", care "poate să genereze anumite interpretări". Controversa vine în situația în care "decizia se aplică şi cauzelor aflate în curs de soluţionare, pe rolul instanţelor de judecată - poate genera anumite probleme de interpretare".
Laura Codruța Kovesi a precizat că "odată ce au trecut de camera preliminară, această excepţie nu ar putea fi invocată cu succes. Am toată încrederea în judecătorii din România că au suficientă experienţ". Ea a subliniat că "legalitatea unei probe se analizează în cameră preliminară" și "dacă sunt invocate cereri după ce dosarul a plecat din cameră preliminară şi în cazul unei hotărâri definitive - judecătorii vor aprecia dacă o asemenea cerere poate avea succes sau nu".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu