Kovesi, interviu la TVR despre DNA și scandalul Papici. Cele mai importante declarații

kovesi interviu tvr
kovesi interviu tvr

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, în cadrul unui interviu acordat TVR 1, că nu agreează modalitatea în care s-au făcut revocările, respectiv noile numiri de la secția I a DNA. Ea apreciază că aceste schimbări din structura pe care o conduce au vulnerabilizat Direcția Națională Anticorupție. Kovesi a precizat că procesul delegării noilor șefi ai Secției I nu este ireversibil, iar ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, poate accepta propunerile pe care le-a trimis procurorul-șef al DNA.

[caption id="attachment_375312" align="alignleft" width="310"] Foto: captură TVR 1[/caption]

”Încetarea delegării funcției a creat o vulnerabilitate în DNA (...) O problemă a fost și modalitatea în care a fost făcută întreruperea”, a declarat Kovesi, miercuri seara, la TVR 1. Ea l-a contrazis pe ministrul Cazanciuc, care declara, marți, că a consultat-o pe șefa DNA înainte să facă propunerile pentru secția I. ”Procurorul șef al DNA are printre atribuții pe cea de a recomanda. Nu mi s-a cerut nicio astfel de recomandare, nici pentru întreruperea delegării, nici pentru noile numiri”.

Ea a explicat că nu are o problemă cu cei doi procurori delegați la Secția I și a recunoscut că și-a dorit o rocadă pe funcții: Papici - adjunct, Alexandru - procuror-șef. ”Nu mi s-a părut normal ca după șapte zile, fără nicio explicație, procurorului-șef să i se înceteze delegarea (...) Nu am nimic cu cei doi procurori propuși (...) Am făcut o recomandare scrisă ministrului Justiției cu privire la persoanele care pot îndeplini funcțiile de conducere. Am optat pentru Mariana Alexandru și Lucian Papici. Îmi mențin poziția inițială (...) Legea prevede că o delegare se face în interesul serviciului”, a spus procurorul.

Kovesi spune că nu a primit nicio explicație pentru revocarea lui Papici

”Singurul care vă poate explica ce s-a întâmplat și de ce, este procurorul general. Nu pot face speculații. Eu n-am primit nicio explicație. Sunt câteva vulnerabilități din acest punct de vedere. Aceste vulnerabilități pleacă de la modul în care s-a făcut această delegare (...) Procesul nu este ireversibil, ministrul Justiției își poate retrage propunerile”, a menționat fostul procuror-general.

Kovesi a subliniat că modul în care s-au făcut schimbările la DNA ”nu a dat un semnal convingător” în instituție și ”i-am adus la cunoștință că s-a creat o vulnerabilitate în instituție, nu neapărat datorită celor două propuneri, cât datorită modului în care s-a acționat”.

”DNA nu face dosare politice”

Laura Codruța Kovesi a respins acuzațiile conform cărora DNA acționează la comandă politică. ”Nu facem dosare politice. Faptul că investigăm dosare în care sunt implicați oameni politici nu înseamnă că facem dosare politice (...) DNA a investigat persoane care aparțineau diverselor partide politice. Nu ținem statistici după apartenența la partidele politice, ci după calități”.

Ea a amintit, la rugămintea moderatorului, despre momentul în care a renunțat la postul de la Bruxelles pentru funcția din Ministerul Public. ”Am lucrat 7 luni la Bruxelles, am fost propusă de ministrul Justiției, când premierul Ponta era interimar. Am fost sunată de un consilier al ministrului Justiției”.

Laura Codruța Kovesi a declarat că DNA lucrează în prezent la 3.000 de dosare. În ceea ce privește soluțiile date, ea a explicat că 40% dintre cazurile finalizate au culminat cu condamnări la închisoare cu executare, iar 60% au fost pedepse cu suspendare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel