Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova, s-a aflat, miercuri, alături de premierul Florin Cîțu și ministrul interimar al Justiției, Cucian Bode, la inaugurarea Palatului de Justiție din Ploiești.
"Am avut plăcerea să particip astăzi, alături de premierul României, Florin Cîțu și de ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, la invitația magistraților de la Curtea de Apel Ploiești, la inaugurarea Palatului de Justiție din Ploiești.
După 27 de ani de la demararea proiectului, Tribunalul Ploiești și Curtea de Apel Ploiești au un sediu demn de secolul în care trăim, care permite înfăptuirea actului de justiție în condiții optime pentru ploieșteni, pentru prahoveni. Îi felicit pe toți cei care au făcut posibil ca visul magistraților prahoveni să se transforme în realitate!", precizează Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, deși durata de execuție inițială era de 36 de luni, antreprenorul general a executat lucrări, în mod constant, până în anul 2007, când a intervenit insolvența, iar apoi, cu întreruperi, până în anul 2011, când lucrările au fost complet oprite.
În 2012 a fost actualizată valoarea investiției, iar un an mai tâzriu s-a stabilit sursa de finanțare, aceasta realizându-se din fondurile alocate „Proiectului privind reforma sistemului judiciar”.
„În 2013, a fost încheiat un amendament la contractul de proiectare dintre MJ-DIPFIE și SC IPCT SA, prin care s-a renunțat la unul dintre obiectivele avute inițial în program, anume Palatul de Justiție Turda, în locul acestuia fiind inclus Palatul de Justiție Prahova. Astfel, acest obiectiv a fost preluat de către DIPFIE, structură/direcție în cadrul MJ specializată în implementarea proiectelor finanțate din împrumuturi BIRD care a supervizat, în întregime, reproiectarea, contractarea prin licitație a lucrărilor de executat conform reproiectării și execuția acestor lucrări, precum și asigurarea dirigenției de șantier. La acel moment, obiectivul era realizat în proporție de aproximativ 40%, fiind executată doar structura de rezistență și pereții neportanți, în proporție de aproximativ 95%. De asemenea, erau executate șape ale pardoselilor și tencuieli de pereți, doar în anumite spații/încăperi, însă au fost demolate și refăcute ulterior, prin contractul de lucrări încheiat cu actualul antreprenor general, din cauza nivelului calitativ neconform”, se mai arată în comunicat.
Astfel, lucrările au fost reluate în 2016 și au avut un termen inițial de realizare de 18 luni, însă din diverse motive acestea nu au fost finalizate decât în luna august 2021. Din 2 septembrie 2021, cele două instanțe beneficiare, Curtea de Apel Ploiești și Tribunalul Prahova își desfășoară activitatea în această clădire.
Valoarea totală plătită de Ministerul Justiției pentru contractul de execuție lucrări după reproiectare depășește 45 de milioane de lei.
Suprafaţa totală desfăşurată a clădirii este de aproximativ 20.000 metri pătraţi, iar suprafaţa construită este de 3.750 metri pătraţi.
Premierul Florin Cîţu a afirmat, la inaugurarea Palatului, că pentru finalizarea construcţiei a fost nevoie de peste 20 de ani şi 28 de miniştri, iar o situaţie de acest fel nu mai poate fi tolerată în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu