Irakul a condamnat deja peste 500 de jihadişti străini, potrivit Curţii supreme

Peste 500 de străini au fost condamnaţi în Irak de la începutul lui 2018 pentru apartenenţă la gruparea extremistă Statul Islamic (SI), a anunţat miercuri Curtea supremă irakiană, relatează AFP.

Pe lângă cele 514 verdicte de vinovăţie deja emise, împotriva unor bărbaţi şi femei, dosarele a 202 jihadişti prezumaţi sunt în instrucţie, în timp ce 44 de acuzaţi sunt în curs de judecare, a adăugat Curtea supremă într-un comunicat.

De asemenea, 11 persoane au fost achitate şi eliberate, potrivit acestei instanţe.

Curtea supremă, care nu furnizează detalii privind naţionalităţile combatanţilor străini, precizează că interogatoriile în cadrul anchetelor pot dura între şase luni şi un an, în funcţie de gravitatea acuzaţiilor.

Irakul, din care mari porţiuni au fost ocupate de SI în 2014, a declarat victoria asupra organizaţiei teroriste ultraradicale la sfârşitul lui 2017.

Justiţia irakiană a judecat de atunci mii de cetăţeni irakieni şi străini, bărbaţi şi femei, mulţi condamnaţi la pedeapsa cu moartea sau la închisoare pe viaţă.

Numeroşi apărători ai drepturilor omului au denunţat procese "expeditive" şi au avertizat asupra unor posibile "riscuri de tortură" în timpul interogatoriilor.

Numai în anul 2018, tribunalele irakiene au emis cel puţin 271 de condamnări la moarte, de patru ori mai multe decât în 2017, potrivit Amnesty International.

În acelaşi timp, Irakul, care se află printre primele cinci ţări din lume în privinţa verdictelor capitale, a executat mai puţin condamnaţi. În 2018, 52 de oameni au fost spânzuraţi, faţă de 125 în 2017.

Printre jidadiştii prezumaţi aflaţi în aşteptarea unui proces în Irak figurează 12 francezi, transferaţi în această ţară în februarie, după ce a au fost reţinuţi în Siria.

Bagdadul consideră că are competenţa de a judeca toate crimele comise pe teritoriul "califatului" autoproclamat al Statului Islamic, care se întindea în Irak şi Siria.

Autorităţile irakiene au propus luna trecută să se ocupe ele de judecarea tuturor combatanţilor străini, contra unei sume de bani. Această soluţie le-ar permite ţărilor de origine să rezolve problema spinoasă a repatrierii foştilor jihadişti, dar este privită cu îngrijorare de ONG-uri.

O mie de combatanţi străini prezumaţi membri ai SI sunt deţinuţi în prezent în nordul Siriei, unde circa 9.000 de femei şi copii străini sunt şi ei ţinuţi în tabere aglomerate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel