UPDATE: Iohannis: Summitul NATO a fost unul de succes pentru România

Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că Summitul NATO de la Varşovia a fost unul de succes pentru România.

Președintele a punctat că toate temele de interes pentru ţara noastră au fost cuprinse în documentele finale.

'Summitul NATO care s-a încheiat astăzi constituie un moment foarte important pentru Alianţa Nord-Atlantică şi pentru ţara noastră. Pot spune cu toată certitudinea că a fost un summit de succes pentru România', a spus Iohannis, într-o declaraţie de presă.

El a arătat că România îşi consolidează poziţia ca stat membru NATO şi actor regional care contribuie la menţinerea securităţii şi stabilităţii într-o zonă marcată de numeroase riscuri, scrie Agerpres.

Şeful statului a precizat că atât declaraţia privind securitatea trans-atlantică, cât şi declaraţia finală a summitului NATO cuprind temele de interes pentru România, ce au fost cuprinse în mandatul care a fost aprobat de CSAT. 

Plan de contingenţă

Klaus Iohannis a mai spus că a fost obţinut un plan de contingenţă dezvoltat, care vizează România şi regiunea din jurul său.

'Cu privire la planul de contingenţă, am atins un nou nivel. Am obţinut un plan de contingenţă dezvoltat, aspect care vizează în mod direct România şi regiunea noastră', a anunţat Iohannis.

Brigadă multinaţională

"Vom avea o brigadă multinaţională, astfel şi acest punct din mandatul României a fost atins', a anunţat Iohannis.

El a arătat că la această brigadă şi-au anunţat contribuţii certe Polonia - cu o companie - şi Bulgaria - cu un batalion. 'Vom continua discuţiile pentru alte contribuţii, dar semnele sunt foarte bune', a mai precizat şeful statului.

Klaus Iohannis a mai anunţat că România a obţinut dezvoltarea de noi opţiuni pentru dimensiunile aeriană şi maritimă la Marea Neagră, arătând că proiectul cadrului naval de exerciţii şi training va fi continuat.

'Am solicitat şi am obţinut dezvoltarea de noi opţiuni pentru dimensiunile aeriană şi maritimă la Marea Neagră, în conformitate cu cele decise la ministeriala apărării din iunie. Acestea vor fi discutate în NATO în perioada imediat următoare şi vor fi abordate de miniştrii apărării în octombrie', a spus Iohannis.

El a precizat că declaraţia finală a Summit-ului include o menţiune clară la această sarcină trasată autorităţilor militare ale NATO. 'Vom continua proiectul cadrului naval de exerciţii şi training şi aşteptăm cu mare interes deciziile de la ministeriala apărării', a afirmat şeful statului.

Iohannis a subliniat că prin deciziile adoptate la Summitul NATO regiunea Mării Negre a fost integrată în procesele Aliate de evaluare şi contracarare a implicaţiilor riscurilor de securitate la adresa NATO. El a arătat că la Summit a fost aprobată o evaluare politico-militară a situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi a implicaţiilor sale pentru NATO.

'Poate nu sună senzaţional, dar pot să vă spun că este o realizare importantă a României, pentru că iniţierea acestei evaluări a fost făcută prin propunerea înaintată de România la reuniunea miniştrilor de externe NATO din mai 2015 de la Antalya. Este pentru prima dată când se adoptă un astfel de document privind Marea Neagră, care prevede expres un proces regulat de evaluare politico-militară a mediului de securitate din regiunea Marii Negre. Această analiză este baza pe care vor fi luate măsuri, în continuare, de către NATO', a spus el. Iohannis a indicat că astfel s-a trecut de la faza conceptuală la măsuri concrete, în plan operaţional.

'Comunicatul final adoptat astăzi reconfirmă explicit importanţa strategică pentru Alianţă a Mării Negre, rezultat foarte important pentru noi', a subliniat şeful statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel