Incendii de vegetaţie Portugalia şi Spania, California. Situația la zi

Incendii de vegetaţie sunt stabilizare în Portugalia şi Spania, iar un pompier a decedat în California.

Pompierii portughezi care încearcă de şapte zile să stingă un incendiu uriaş în sudul ţării au declarat vineri că se tem de o nouă intensificare a flăcărilor după acalmia din ziua precedentă, care le-a permis să înregistreze progrese şi să circumscrie focarul, informează AFP.

La mii de kilometri, în California, incendiul 'Carr', care s-a format pe 23 iulie, a făcut o nouă victimă, un pompier specializat în mecanica echipamentelor grele, ucis joi pe o autostradă, potrivit Serviciului pompierilor din California, Calfire.

Situația din Portugalia

În Portugalia, 'vânturile au scăzut în intensitate, nu mai avem un front activ şi situaţia este de acum stabilizată pe plan global, însă vom rămâne vigilenţi, pentru că riscul de incendiu va rămâne ridicat şi sâmbătă', a declarat joi seară Patricia Gaspar, purtătoare de cuvânt a Autorităţii naţionale de Protecţie Civilă. Avioane şi elicoptere încărcate cu apă şi-au continuat joi seară 'baletul' între mare şi munte, încercând să controleze acest incendiu care a ars vegetaţia de pe o suprafaţă de aproape 27.000 de hectare.

Joi după-amiază, acalmia a permis sătenilor să îşi părăsească şcolile, liceele şi centrele de primire din regiune pentru a se întoarce la reşedinţele lor. Pompierii şi jandarmii au fost nevoiţi să îi evacueze în regim de urgenţă în noaptea de joi spre vineri pe rezidenţii unor localităţi apropiate de Silves, oraşul spre care se îndreptau flăcările. După izbucnirea sa, incendiul a rănit 39 de persoane, dintre care una se află în stare gravă. '21 dintre răniţi sunt pompieri', a precizat Patricia Gaspar. Sute de rezidenţi şi de turişti au fost evacuaţi din împrejurimile localităţii Monchique, ce are o populaţie de 6.000 de locuitori şi care se află la 164 de kilometri sud în raport cu Lisabona.

Acea regiune cu păduri de pin şi eucalipt, presărată de văi şi ravene dificil de străbătut, este adeseori afectată de incendii de pădure. Mai mulţi lincşi au fost evacuaţi. Fumul provocat de incendiu a ajuns până pe plajele din Algarve, însă vântul care bate spre nord a reuşit să degajeze cerul local în cursul zilei de joi.

Situația din Spania

Deplasarea flăcărilor a determinat autorităţile să evacueze în Spania un număr de 29 de lincşi iberici din Centrul naţional de reproducere dedicat acestei specii ameninţate, a anunţat într-un comunicat Institutul de conservare a naturii şi a pădurilor. Guvernul portughez a desfăşurat un dispozitiv important în acest an în întreaga ţară pentru a evita repetarea incendiilor dramatice din 2017, care au făcut 114 morţi.

Autorităţile au fost însă criticate pentru lipsa de coordonare a echipajelor de salvare şi intervenţie.

În Spania, unde peste 700 de pompieri luptă contra unui incendiu în regiunea Valencia, ce ameninţă să se îndrepte spre staţiunea balneară Gandia, autorităţile speră să îndepărteze acest pericol. Incendiul 'este stabilizat', a declarat Jose Maria Angel, directorul Agenţiei de intervenţii în situaţii de urgenţe, care speră într-o ameliorare a situaţiei pe parcursul zilei de vineri. Autorităţile au ajuns la concluzia că incendiul a fost pornit luni de un fulger în timpul unei furtuni cu numeroase descărcări electrice. Bilanţul deceselor cauzate de canicula ce afectează Spania de o săptămână a urcat la 10, odată cu confirmarea morţii unui bărbat de 41 de ani, decedat marţi din cauza insolaţiei în Catalonia.

10 morţi în California

În California, incendiul 'Car' a cauzat 10 decese, iar trei dintre victime erau pompieri. Flăcările au distrus până joi aproape 72.000 de hectare, iar incendiul era controlat doar în procent de 48%, potrivit celui mai recent bilanţ al Calfire, publicat joi seară la ora 19.00 GMT. Alţi doi pompieri au murit în ultimele săptămâni în incendiul 'Ferguson', izbucnit puţin mai la sud şi care a determinat închiderea parţială a Parcului Naţional Yosemite.

Incendiul denumit 'Mendocino Complex', alcătuit din două focare învecinate şi aflate în nordul acestui stat american, a devenit luni seară cel mai mare din istoria recentă a Californiei. Joi, acest incendiu se întindea pe o suprafaţă de 123.000 de hectare şi era controlat doar într-un procent de 51%.

Vezi și: Incendiu California. Cel mai mare din istoria statului american


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel