Îmbrățișări la bordul Stației Spațiale Internaționale. Doi astronauți ruși și unul american și-au luat rămas bun de la colegi / VIDEO

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Doi astronauți ruși și astronautul american Mark Vande Hei și-au luat rămas bun de la colegii de pe Stația Spațială Internațională.

Îmbrățișări la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale înainte de întoarcerea pe Pământ a doi cosmonauți ruşi şi a astronautului american Mark Vande Hei. După ce şi-au luat rămas bun de la colegi, cei trei vor urca la bordul unei nave Soyouz şi se vor întoarce acasă. Asta deşi au existat mai multe speculaţii că Rusia îl va lăsa în spaţiu pe Mark Vande Hei, drept răspuns la sancţiunile Occidentale pentru invazia în Ucraina.

Speculațiile cu privirile la faptul că astronautul american va fi abandonat în spaţiu au apărut după o ameninţare în acest sens venită din partea şefului agenţiei ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin. La scurt timp, NASA a anunţat că nu există astfel de probleme şi că toate colaborările internaţionale, inclusiv cu Rusia, continuă, în privinţa programelor spaţiale.

Oficialii de la NASA au mai adăugat că relaţiile de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale nu au fost afectate de conflictul din Ucraina. La întoarcere, astronautul Mark Vande Hei va bate recordul american pentru cea mai lungă misiune de zbor în spaţiu. Este vorba despre 355 de zile, scrie Publika.

Musk şi-a mutat antenele de internet deasupra Ucrainei. Avertisment internaţional - prea mulţi sateliţi, prea puţin spaţiu

Antenele pe care Musk le-a dus deasupra Ucrainei, dar şi deasupra Tongăi, ţară afectată de un tsunami în ianuarie, au adus în lumina reflectoarelor sateliţii de orbită joasă ai planetei (LEO), o nouă generaţie de navete spaţiale care pot înconjura globul în doar 90 de minute şi care pot ajuta la conectarea la internet. Un satelit Starlink cântăreşte doar 260 kilograme şi costă între 250.000 şi 500.000 de dolari. Prin comparaţie, un satelit Inmarsat Group Holdings, geostaţionar, cântăreşte 4000 mc şi costă cel puţin 130 milioane de dolari, scrie Bloomberg. 

Aceste reţele de sateliţi pot oferi internet de bandă largă pentru milioane de oameni în zone precum India rurală, acolo unde nu există internet prin fibră sau internet mobil. 

"Avem o oportunitate uriaşă de a duce internetul în zone izolate, unde costurile reţelelor terestre sunt uriaşe", a declarat Anil Bhatt, directorul general al Asociaţiei Spaţiale Indiene. 

Pe 9 martie, SpaceX a mai trimis 48 de sateliţi pe orbită, cifra totală fiind acum la peste 2000 de astfel de dispozitive. Însă Musk are rivali care au şi ei ambiţii de genul acesta, iar unul dintre ei este chiar jeff Bezos, fostul CEO Amazon. Kuiper Systems vrea să lanseze peste 7000 de sateliţi de acest fel pe orbită, în timp ce Agenţia Spaţială Chineză plănuieşte o constelaţie de 1000 de sateliţi de orbită joasă (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel