Hăineală: Morar nu se află în incompatibilitate, după numirea la CCR

morar_schmidt
morar_schmidt

Daniel Morar nu se află în incompatibilitate, după numirea în funcția de judecător la Curtea Constituțională, a declarat, joi, președintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, la ieșirea din sediul instituției.

Aceasta și-a argumentat declarația, precizând că mandatul de judecător la Curtea Constituţională nu începe la data decretului de numire, ci la data depunerii jurământului, respectiv 8 iunie 2013, scrie Mediafax.

"Începerea mandatului la Curtea Constituţională nu este data decretului prezidenţial sau a hotărârilor Senatului sau Camerei Deputaţior, ci data depunerii jurământului, respectiv 8 iunie 2013", a spus Oana Schmidt Hăineală, întrebată dacă Daniel Morar este în incompatibilitate cu funcţia deţinută la Parchetul General şi calitatea de membru desemnat la Curtea Constituţională.

Potrivit președintelui CSM, articolul 69 din Legea 47 şi articolul 33 punctul 15 din Legea 303/2004 prevăd că judecătorii şi procurorii care sunt numiţi judecători la Curtea Constituţională îşi pot relua postul de magistrat la încetarea mandatului de judecător la CC.

Preşedintele CSM a adăugat că este vorba de o suspendare "sui generis" din calitatea de magistrat, dar aceasta se produce după începerea mandatului la Curtea Constituţională, în cazul lui Daniel Morar fiind vorba de 8 iunie.

În 25 martie, Daniel Morar a fost numit în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani, de către preşedintele Traian Băsescu, și i-a fost prelungit mandatul de prim-adjunct al procurorului general al României cuu șase luni, de către Secţia pentru procurori a CSM.

Daniel Morar, detașat "în mod fraudulos" pe funcția de prim-adjunct al Procurorului General

Potrivit luju.ro. detașarea procurorului Daniel Morar pentru 6 luni în funcția de prim-adjunct al Procurorului General al României, prin Hotărârea Secției de procurori a CSM condusă de Oana Hăineală este "o nouă manevră de menținere cu orice preț a lui Daniel Morar în fruntea PICCJ și reprezintă o gravă încălcare a legii".

Această decizie a Secției de procurori a CSM "demonstrează că legea nu mai contează când e vorba de omul lui Traian Băsescu", susține sursa citată, potrivit căreia trei aspecte evidențiază această nelegalitate:  "o detașare nu este posibilă în cadrul aceleiași instituții; detașarea se poate face numai la solicitarea șefului instituției, care în cazul nostru era același Daniel Morar și nu putea fi cerută de adjuncta lui Morar, Gabriela Scutea, care nu putea să intervină în favoarea șefului ei – conflict de interese; detașarea nu putea viza funcții care potrivit legii sunt atributul exclusiv al ministrului Justiției, care face propuneri către Președintele României".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel