Guvernul turc își îndeamnă cetățenii să devină vegetarieni pentru a supraviețui crizei economice

Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay

Turcii sunt îndemnați să devină vegetarieni și să fie conștienți de risipa de alimente, în contextul crizei economice. 

Guvernul turc a decis să promoveze vegetarianismul și să atragă atenția populației asupra risipei de alimente, după prăbușirea lirei turcești și în perspectiva crizei economice. Astfel, cetățenii sunt îndemnați să devină vegetarieni și să nu mai facă risipă de alimente pentru a trece cu bine peste colapsul lirei turcești și creșterea incontrolabilă a prețurilor. 

Deputatul turc Zülfü Demirbağ, membru în partidul AKP al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a declarat că: „În loc să mâncăm 1-2 kilograme de carne pe lună, să mâncăm jumătate de kilogram. Cumpărăm 2 kilograme de roșii și jumătate din ele ajung la gunoi. Ei bine, să luăm două roșii”, potrivit Euractiv.

VEZI ȘI: Moneda Turciei s-a prăbușit. Urmează România? Investitor, SEMNAL: Țările afectate

Lira turcească s-a depreciat miercuri cu 3%, după o prăbușire de 15% înregistrată marți 

 

Lira turcească s-a depreciat miercuri cu 3%, afectată de îngrijorările cu privire la explozia inflaţiei şi consecinţele asupra economiei, după o prăbuşire de 15% înregistrată marţi ca urmare a declaraţiilor preşedintelui Tayyip Erdogan, care a salutat recentele decizii ale Băncii Centrale privind reducerea dobânzii de bază, transmite Reuters, potrivit Agerpres. 

Miercuri în jurul orei 7:03 GMT, lira turcească s-a depreciat cu 3% până la valoarea de 13,15 lire pentru un dolar, după ce în cursul zilei de marţi a atins un minim istoric de 13,45 lire pentru un dolar.

Moneda turcească a atins minime istorice în 11 şedinţe consecutive de tranzacţionare, ceea ce duce la 43% pierderile cumulate înregistrate de la începutul anului şi până în prezent, din care un declin de 24% numai de la începutul săptămânii care a trecut.

Chiar dacă Erdogan laudă politica monetară a Băncii Turciei şi promite că va câştiga "războiul economic de independenţă", majoritatea analiştilor cred că este nevoie de măsuri pentru a inversa actuala tendinţă de depreciere a lirei. Cu toate acestea, nu există semnale referitoare la o intervenţie pentru a pune capăt prăbuşirii. Banca centrală a Turciei a anunţat marţi că ar putea face acest lucru doar anumite condiţii de "volatilitate extremă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel