Grupul minorităților cere plafonarea prețului la energie. Plan de 11,7 miliarde de euro pentru 4 centrale nucleare și producția de carne sintetică

foto nuclearelectrica.ro
foto nuclearelectrica.ro

Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităților naționale solicită măsuri de urgență pentru rezolvarea crizei facturilor la energie și a crizei alimentare. Pambuccian, care de regulă nu face comentarii politice, anunță pe  Facebook că grupul minorităților l-a convocat în fața plenului Camerei pe ministrul Energiei, marți, 14 septembrie, pentru a găsi soluții la explozia prețului la energie electrică, gaze și combustibili. 

”Nu postez aici (pe Facebook-n.r.) niciodată proiecte politice și nici nu consider proiectul ăsta ca fiind unul neapărat politic ci unul rațional, scrie Varujan Pambuccian. Pentru că baza piramidei lui Maslow (energia, hrana, locuirea și mediul) se deteriorează însă galopant, am să fac o excepție și voi vorbi (foarte pe scurt) despre soluția pe care trebuie să o adoptăm cât mai repede.

Planul are 6 puncte și arată așa:

1. Plafonarea în regim de urgență a prețurilor în domeniul energiei pentru o perioadă de 6 ani și reprimarea drastică a tendințelor de cartelare în domeniul energiei.

2. Construirea de centrale atomoelectrice în intervalul de timp câștigat astfel:

a) Finalizarea unităților 3, 4 și 5 de la Cernavodă (2160 MW împreună) ceea ce înseamnă un cost total de 3,3 BEuro.

b) Construirea a trei centrale atomice regionale, cu o putere totală instalată de 2800 MW la un cost total de 6 BEuro.

Aceasta ar conduce la un aport total de circa 6400 MW din resursă nucleară, ceea ce ar acoperi consumul actual cu o scădere semnificativă a prețurilor, restul fiind asigurat din resurse regenerabile, pentru a nu ne ridica UE în cap.

3. Construcția a trei unități de stocare a energiei electrice (600 MEuro în 4 ani).

4. Reducerea drastică a consumului de apă și a dependenței de condițiile climatice în producția de hrană prin susținerea legislativă și financiară a trecerii la agricultura în spații industriale controlate, inclusiv la carnea de cultură celulară (1 BEuro granturi pentru cercetare și startup-uri agricole de acest tip în 6 ani).

5. Introducerea pe scară largă a tehnologiilor de fabricație aditivă în construcții prin măsuri de ordin legislativ și granturi pentru cercetare și startup-uri (500 MEuro în 3 ani).

6. Oprirea deșertificării sudului României și refacerea rezervei de apă în sol prin ample lucrări de permacultură (300 MEuro în 10 ani)”.

Planul propus de Varujan Pambuccian ar necesita, potrivit autorului, 11,7 miliarde de Euro și se întinde pe 6-10 ani.

”Nu este mult deloc, consideră Pambuccian, și asigură energie electrică mai ieftină, hrană curată indiferent de situația climatică și pe tot parcursul anului, reducerea drastică a consumului de apă (5% în agricultură și 10% în producerea cărnii față de consumul din agricultura convențională), rezolvarea problemelor legate de locuire cu costuri rezonabile și refacerea solului și a rezervei de apă. 

P.S. Astăzi grupul nostru parlamentar a solicitat ca marți 14 Septembrie să se prezinte în fața plenului ministrul energiei pentru a explora soluții în criza facturilor la energie și a cerut accelerarea constituirii comisiei de anchetă în această chestiune”, a scris pe Facebook liderul grupului minorităților. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel