Guvernul mexican a cerut marţi Statelor Unite o întărire a frontierei lor comune pentru a opri fluxul ilegal de arme care intră în ţară, ca răspuns pentru Donald Trump, care a criticat criminalitatea tot mai mare din Mexic, relatează AFP.
"Dacă ei ar blinda frontiera (de sud a) Statelor Unite, acest lucru ar împiedica intrarea ilegală în Mexic a armelor şi banilor care provin din activităţi ilegale. Ar avea loc imediat o reducere drastică a omorurilor", a declarat ministrul de interne Alfonso Navarrete într-o conferinţă de presă.
Într-un mesaj postat marţi dimineaţă pe Twitter, preşedintele american a invocat numărul record de omucideri din 2017 în Mexic pentru a justifica încă o dată dorinţa sa de a avea o frontieră mai sigură cu vecinul sudic al SUA.
Întrebat într-o conferinţă de presă despre afirmaţiile preşedintelui american, preşedintele mexican ales Lopez Obrador s-a dorit conciliant şi a îndemnat la dialog.
Conform cifrelor guvernului, 28.711 de omucideri au fost înregistrate în Mexic în 2017, cel mai ridicat număr de la iniţierea acestei statistici în 1997.
Mexic, val de violențe
Iar în 2018 violenţele s-a intensificat, fiind înregistrate 15.973 de omucideri în primul semestru.
Mexicul este lovit de un val de violenţe legate de crima organizată în traficul de droguri. Potrivit ministrului de interne, ea are ca principală surse de aprovizionare banii şi armele care vin din SUA.
În timpul campaniei prezidenţiale, Donald Trump a făcut apel la construcţia unui zid de peste 3.000 de kilometri la frontiera de sud pentru care, în opinia sa, ar trebui să plătească Mexicul pentru a opri trecerea migranţilor, precum şi traficul de droguri.
Lopez Obrador a declarat că nu vrea "să vorbească despre acest subiect". "Nu avem acest cuvânt (zid - n.r.) pe ordinea de zi. Ceea ce văd este o relaţie de amiciţie", a insistat el.
Mexicul, SUA şi Canada sunt în plină renegociere a tratatului de liber-schimb nord-american. NAFTA este crucial pentru Mexic, care exportă 80% din bunurile sale, în special maşini, dar şi produse agricole, spre SUA.
"Pentru a face faţă fenomenului migraţiei şi insecurităţii în ţară şi la frontieră, căutăm un acord favorabil creşterii economice şi creării de locuri de muncă", a declarat Obrador despre aceste negocieri care s-au reluat săptămâna trecută.
"Ne aşteptăm să ajungem la un acord în zilele care vor urma, sperăm cât mai repede posibil", a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu