Evadarea uimitoare din închisoare, cu explozibil și ostatici

redoine faid dece
redoine faid dece

Redoine Faid se vrea a fi un ganster modern. Inspirat de filmul "Heat", în care Robert de Niro purta o mască de hockey, infractorul a reușit să evadeze dintr-o închisoare franceză atacând camionete armate și folosind explozibil pentru a spulbera ușile care îl despărțeau de libertate, relatează CNN.

[caption id="attachment_305851" align="alignleft" width="310"] Foto: Redoine Faid, CNN[/caption]

După mai mult de zece ani de detenție, francezul a hotărât că i-a fost de-ajuns. A fost la prima lui ieșire din penitenciar, în 2010. În 2011 însă, la un an de la publicarea unei autobiografii a sa, inventivul deținut a ajuns din nou după gratii. Sâmbăta aceasta a evadat, iar acum e dat în urmărire internațională.

Faid a ținut ostatici cu arma la tâmplă cinci ostatici, patru dintre aceștia paznici ai închisorii din nordul orașului francez Lille, spun autoritățile. Următoarea etapă a evadării sale a presupus detonarea ușilor închisorii, cinci la număr, potrivit purtătorului de cuvânt al unității, Etienne Dobrometz.

Unde se află francezul acum e un joc al ghicitului. Ministrul Justiției, Christiane Taubira, le-a spus jurnaliștilor, sâmbătă, că a fost emis un mandat de arestare valabil în 26 de țări și Interpolul încearcă să-i dea de urmă lui Redoine.

Minte strălucită, evadare spectaculoasă

O persoană nu este însă deloc surprinsă de evadarea lui Faid. Avocatul său, Louis Pelletier. Acesta trebuie să-și întâlnească clientul în câteva zile pentru a se pregăti în vederea unui proces pornit pe numele francezului în urma unui atac din mai 2010, care a dus la uciderea unei femei ofițer de poliție.  "Este deosebit de inteligent și își folosește intelectul pentru a-și servi ambițiile", a declarat Pelltier pentru BFMTV. "Faind nu suportă să fie încarcerat".

În autobiografia sa din 2010 "Infractor: Din suburbii la crimă organizată", Faid își povestește progresul de la hoțul mărunt la unul dintre cei mai cunoscuți infractori ai Franței.

Evadarea lui Faid ridică întrebări

În 1998, după trei ani de fugă care l-au dus într-un final în Elveția, Faid a fost prins. Condamnat la 20 de ani de închisoare, el a sfârșit prin a săvârși zece ani de detenție în unități de maximă securitate din Franța. După ce a fost eliberat, Faid a cunoscut și o oarecare celebritate, ajungând subiectul mai multor interviuri.

Evadarea lui Faid de sâmbătă arată strălucirea acestuia în materie de criminalitate. Dar, totodată, sunt ridicate și alte întrebări: Cum a obținut un deținut arme și explozibil? Cum de i-a fost permis să le folosească pentru a evada? Și, în sfârșit, de ce este încă în libertate?

Cei patru gardieni ținuți ostatici de Faid nu au fost vătămăți. Construită în 2005, închisoarea Lille-Sequedin nu este destul de bine gândită, încât să permită o supraveghere corespunzătoare a deținuților, spune Jimmy Delliste, un fost director al unității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel