Endometrioza, cancerul care nu ucide. "Înainte de operaţie, nu mi s-a spus acest lucru"-exclusiv

Endometrioza, cancerul care nu ucide, afectează între 5 și 10% dintre femeile aflate la vârsta de procreere (între 20 și 45 de ani). Este considerată o boală tabu cu consecințe teribile. Endometrioza este prima cauză a infertilității feminine. Boala se traduce prin dureri insuportabile, tratamente și efectele lor secundare, intervenții chirurgicale numeroase și infertilitate. Endometrioza provoacă stări de oboseală și, în multe cazuri, duce la izolare și frustrare.

Pe data de 28 martie, în mai multe țări din lume, s-a organizat marșul contra endometriozei. De fapt, a fost un marș pentru ca oamenii să cunoască complicațiile acestei boli considerate tabu. În România, oamenii nu au auzit de această boală cu nume ciudat care transformă viețile femeilor într-un calvar, le condamnă la dureri insuportabile și le răpește visul de a deveni mame. În Franța, lucrurile stau altfel, dar chiar și așa, endometrioza rămâne un subiect tabu.

(w670)

Ana, o femeie de 30 de ani, a acceptat să-și spună povestea în exclusivitate pentru DC News. Descoperiți în rândurile de mai jos ce înseamnă, de fapt, endometrioza.

"Nu am avut niciodată probleme deosebite, deşi aveam probleme cu acneea şi cu tiroida. La clinica la care mergeam nu mi-au dat niciodată să fac o ecografie pentru că totul părea ok. Mi-au dat în schimb Diane 35 pentru acnee. Am luat vreo doi ani până când s-a retras afecțiunea dermatologică. Trăiam cât de cât sănătos pe vremea când am descoperit boala. Nu fumam, dar aveam un job stresant.

Între timp l-am schimbat, am rămas şi fără asigurarea aceea privată şi am căutat un medic pentru a continua controalele mele anuale. Menstruaţia mea era regulată, dar nu foarte abundentă, însă nu mă îngrijora. Sufeream în schimb de balonare şi constipaţie, asta îmi amintesc. În septembrie 2014 am fost să îmi fac un consult de rutină. Doctoriţa, foarte tânăra şi drăguţă, mi-a zis că totul pare ok, dar că ar trebui să fac la un moment dat şi o ecografie transvaginală pentru a putea vedea mai multe şi să fie controlul complet. Atunci a văzut chistul care se afla pe ovarul drept şi era destul de mare. Doctorița şi-a dat seama imediat că foarte probabil este endometrioză şi mi-a spus de intervenţia chirurgicală care mă aștepta. Eu m-am panicat, am mai cerut păreri pe baza ecografiei şi a raportului medical, dar toată lumea mi-a spus acelaşi lucru: intervenție chirurgicală.

M-am operat în noiembrie la Cantacuzino, cu aceeaşi doctoriţă în echipa care mă diagnosticase iniţial. Eu îi spusesem şi de menstruaţie că ceva nu este ok şi mi-a zis că după operaţie îmi va da contraceptive.
Operaţia trebuia să dureze o ora şi jumătate, dar a durat două ore şi jumatate. Imediat ce m-au adus la terapie intensivă, doctorii m-au trezit şi mi-au spus că musai trebuie să fac un copil în următoarele șase luni pentru că este mai complicat decât au crezut.

Înainte de operaţie, nicio secundă nu mi s-a spus acest lucru. Eram într-o relaţie unde lucrurile nu mergeau foarte bine. Am fost agitată câteva ore după operaţie, am vorbit cu ai mei, iar seara a venit medicul şi mi-a spus că trebuie să fac copii cât mai repede. Eu spuneam că o variantă este şi adopţia, ca abia peste trei zile să îmi dau seama că ei îmi spuneau de copil ca modalitate de a nu recidiva boala, adică ca un tratament.

[citeste si]

Au venit trei medici cât am stat acolo, în zile diferite şi mi-au spus același lucru. Sunt între stadiul 3 şi 4. Atât au putut ei, dar pentru mine emoţional a fost foarte greu. Am încercat după operaţie să am un copil, dar relaţia era abuzivă şi mergea din ce în ce mai prost. Aşa că acum sunt din nou singură. Acum țin dietă pentru endometrioză, am eliminat tot ce înseamnă cosmetice artificiale şi folosesc o cremă cu progesteron natural.

Îmi doresc foarte tare să fiu mamă, a fost un soi de wake-up call, dar vreau să fiu o mama sănătoasă fizic şi emoţional. Copilul meu nu va fi un tratament. Cu riscul să mă operez iar... Am întâlnit un terapeut hormonal care mi-a explicat dezechilibrul estrogen-progesteron şi mi-am dat seama că de cel puţin 15 ani am semne ale acestui dezechilibru. Cred că sunt necesare informarea cu privire la prevenţie și consilierea psihologică pentru că este dur să ieşi din spital cu un bilet pe care scrie sterilitate şi cumva simt că este nevoie de o abordare holistică a acestei afecţiuni".

Endometrioza, "cenușăreasa" bolilor ginecologice

Endometrioza este considerată un fel de "cenuşăreasă" a bolilor ginecologice, deoarece nici la ora actuală medicina nu a reusit să ofere o explicaţie completă şi logică în ce priveşte cauzele maladiei. Deşi se ştie despre ea de mai bine de un secol. În jur de 500.000 de românce suferă de această maladie.

Endometrioza constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit. De exemplu, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara, intestin; uneori poate ajunge până la plămâni, măduva spinării, şi chiar la creier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel