EMA, mutare în România. Daciana Sârbu: Pasul anunțat de Guvern este necesar

Eurodeputata Daciana Sârbu salută anunțul Guvernului României privind prezentarea unei candidaturi a tarii noastre pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), considerând ca este un demers „important si necesar", in contextul in care trebuie negociate atent toate consecințele Brexit

România trebuie sa țintească un astfel de obiectiv, ce poate aduce nu doar prestigiu, ci si avantaje economice pentru Capitala, considera eurodeputata, care este vicepreședinta a Comisiei de Sănătate publica a Parlamentului European.

Semnal bun pentru România

„Pasul anunțat de Guvern este important si necesar si am speranța că el va fi susținut de toți reprezentanții României in cadrul negocierilor care vor urma la nivelul UE. Aceasta candidatura sugerează ambiție si determinare, absolut necesare într-un moment în care vorbim despre viitorul UE si trebuie sa participam activ ca tara la luarea acestor decizii. In plus, industria farmaceutica românească are tradiție si un potențial important de creștere, iar absolvenții romani de medicina si farmacie se bucura de o buna reputație în multe tari UE. Prin urmare, e un semnal foarte bun faptul ca România se implica in aceasta cursa. Relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente ar fi o realizare de calibru. De ce? Un motiv este cel legat de prestigiul automat derivat din găzduirea instituției europene care, conform prezentării oficiale, 'este responsabila de evaluarea științifica a cererilor de autorizație europeana de punere pe piața a produselor medicinale'.

[citeste si]

Industria farmaceutică si cercetarea medicală locală ar primi o infuzie de credibilitate in plan european. Dar cel puțin la fel de importante sunt rațiunile economice. Agenția are în jur de 900 de angajați, plătiți de Uniunea Europeana. Mai mult, potrivit unor evaluări ale presei europene, în jur de 400 de persoane călătoresc în fiecare zi către orașul care găzduiește agenția, pentru întâlniri de lucru aici – deci un câștig considerabil pentru hotelurile si restaurantele locale. Se adaugă, bineînțeles, evenimentele si conferințele internaționale pe care o asemenea agenție le organizează frecvent", subliniază Daciana Sârbu.

Lupta se dă între 20 de state

„Decizia se va lua în Consiliu, iar, cel mai probabil, Comisia Europeană ar urma să prezinte mai întâi un set de criterii pe baza cărora va fi gestionat acest proces. Multe tari se afla deja în campanie, deci este esențial ca inițiativa Guvernului sa fie susținuta pentru a avea șanse de reușită", adaugă eurodeputata. Agenția Europeana pentru Medicamente (EMA) are în acest moment sediul la Londra.

După ieșirea Marii Britanii din UE, sediul ar trebui mutat într-un stat membru UE. Presa europeana sugerează ca aproape 20 de tari se lupta în acest moment pentru a prelua acest sediu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel