Ce riscă Năstase în dosarele care îl așteaptă la Curtea Supremă

Adrian Năstase a fost eliberat condiționat, luni,  de către magistrații Tribunalului București, cu două voturi pentru și un vot împotrivă în dosarul "Trofeul Calității". Totuși, din urmă, Adrian Năstase este urmărit de  dosarul "Zambaccian"  în care a fost condamnat cu suspendare la trei ani de închisoare. Și în acest caz, DNA a făcut recurs, iar dosarul urmează să meargă la completul de cinci judecători de la Curtea Supremă.

Fostul președinte al PSD, Adrian Năstase, a fost condamnat pe 30 martie, 2012, la trei ani cu suspendare pentru șantaj, dar a fost achitat pentru acuzația de luare de mită în dosarul Zambaccian.

În acest dosar  Dana Năstase   a fost achitată pentru acuzațiile de complicitate la luare de mită și spălare de bani, însa condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Al treilea inculpat din dosar, Irina Jianu, a fost condamnată și ea la 3 ani de închisoare cu executare.

În ce condiții Adrian Năstase se poate întoarce în penitenciar

În cazul în care  Adrian Năstase va primi o sentință tot de trei ani cu suspendare, acesta nu poate fi considerat recidivist, a spus la RTV, avocatul Ion Cazacu. “În cazul în care domnului Adrian Năstase i se va confirma hotărârea inițială nu este vorba de recidivă, ci este vorba de fapte concurente”, a mai declarat Ion Cazacu.

Dacă Adrian Năstase va primi o pedeapsă de trei ani cu executare în dosarul Zambaccian, acesta trebuie să se întoarcă în penitenciar pentru executarea diferenței de pedeapsă. Jurisdicția prevede că se aplică pedeapsa cea mai mare, deci în cazul Adrian Năstase ar mai fi vorba de circa trei luni, ceea ce echivalează cu o treime din pedeapsa cea mai mare primită de fostul premier în dosarul Zambaccian, ne-a declarat avocatul Mihaela Olaru. Asta deoarece Adrian Năstase a executat nouă luni din condamnarea de doi ani cu executare în dosarul "Trofeul calității"

Pe lângă acest dosar, Adrian Năstase este cercetat de Parchetul General pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce anchetatorii au găsit în locuinţa lui, în urma tentativei de sinucidere, 399 de cartuşe pentru care nu are autorizaţie.

 Dosarul în care Adrian Năstase este cercetat a fost disjuns din cel în care procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au făcut cercetări privind incidentul petrecut în seara zilei de 20 iunie, cu ocazia punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare. În acest dosar, parchetul încă nu trimis dosarul spre judecare.

Ce drepturi îi sunt interzise lui Adrian Năstase

Adrian Năstase nu va mai putea ocupa o funcţie executivă în partid timp de doi ani după ispăşirea pedepsei. Pe lângă sentinţa de condamnare la doi ani de închisoare cu executare, fostului lider PSD i-a fost interzis şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în partid. În momentul în care Năstase a fost condamnat definitiv la închisoare, el era preşedintele Consiliului Naţional al PSD. Funcţia a rămas vacantă şi în prezent.

Prin sentinţa din 20 iunie 2012, lui Adrian Năstase i-au fost suspendate timp de doi ani următoarele drepturi: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel